Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppentimmar på studentflaket

Den 5 juni var dagen då jag tog studenten. Av alla festivaler, utomlandsresor och evenemang jag har skådat och tagit del av finns det inget som klår de tre timmar jag åkte flak. Det var glädje och en gemenskap som vi alla firade tillsammans. Vi fick ta del av det som studenten egentligen handlar om, lycka helt enkelt.

Några dagar senare, kommer artikel efter artikel i tidningarna om studenter som råkade illa ut under färden på flaket. Det har redan påbörjats debatter om att förbjuda flakåkning för kommande studenter, vilket jag inte tycker ska hända!

Olyckorna är fruktansvärda. Det är verkligen synd om de studenter som skadades och deras vänner. Sånt bör absolut inte hända. Senaste artikeln om flakdebatten läste jag att de flesta olyckor hade skett söderut. Min fråga är, hur är de andra städernas regler kring flakåkning, och hur kan vi se till att riskerna minimeras?

Östersund har regler som bland annat att flakets höjd ska vara minst 110 cm högt, varje flak ska innehålla minst en så kallad flakvärd som är 20 år eller äldre och är nykter. Flakvärden ska även ha kontakt med lastbilschauffören under hela resan för att kunna informera om läget på flaket. Flakvärden ska även se till att kunna stoppa eventuella risker t.ex att folk sätter sig på flakets kant Glasflaskor är absolut förbjudna under resan, enbart plast- och aluminiumflaskor får finnas på flaket. Följer man inte reglerna, får man helt enkelt inte åka. Sist men inte minst, så har alla ett eget ansvar också.

Om alla, tillsammans hjälper till under denna studenternas dag, kan vi minimera riskerna för olyckor så alla får en säkrare resa. Ser du din vän klättra upp på flakkanten till exempel, gå dit, ta ner denne person och förklara varför den inte bör göra så. Jag vill inte se besvikna studenter nästa år, på grund av att flakåkningen förbjuds.

2014 student

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel