Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppbetyg till ett spel

Fling Smash

(Nintendo)

Betyg: 4

Ålder: 3+

Format: Wii

Genre: Svårt att säga. Ska vi kalla det plattformstennis?

Vad får man om man mixar japansk plattformsgullighet med arkadklassikern "Arkanoid", fast använder den rörelsekänsliga handkontrollen som en tennisracket?

Svar: "Fling Smash".

Spelet låter dig smasha en gul, och väldigt söt, figur runt plattformsinspirerade banor täckta av stenblock. Och du har ständigt en hungrig drake i hälarna, som inget hellre vill än att sluka dig.

Längs vägen gäller det även att plocka varje banas tre dolda mynt för att till slut belönas med en vacker pärla.

Låter det knasigt?

Det är det också. Och väldigt kul, särskilt för de allra yngsta.

På grund av de superenkla kontrollerna kastar sig min, snart fyraårige, son in i matchen, hur enkelt som helst.

Äldre spelare kan tycka att det känns väl simpelt, men vänta bara. I takt med att du avancerar, blir spelet allt klurigare.

Och om du inte tycker det räcker med underbar grafik, coola kontroller och smittsamt upplägg så har "Fling smash" ytterligare en unik "selling point".

Spelet levereras med Nintendos nya Wii-mote med inbyggt stöd för Wii Motion Plus (ger handkontrollen bättre precision). Två bra saker till priset av ett, alltså.

Jens Höglin

Call of Duty: Black Ops

(Treyarch/Activision)

Betyg: 4

Ålder: 18+

Format: Xb 360, Ps3

Genre: Förstapersonsskjutare

För en stor andel spelare är årets "Call of Duty"-spel en av de absolut största höjdpunkterna.

I år lämnar vi fjolårets moderna krigföring och kastar oss in i det kalla krigets tidsera.

Treyarch målar upp en sylvasst berättad historia som, via tillbakablickar, tar oss till Kuba, Vietnams napalmdoftande slagfält och kärva fångläger i Sibirien.

Och under den rika variationen av uppdrag, från smygande sabotage till rasande slagfält, vilar en konspirationshistoria där du inte ens vet om du kan lita på dig själv.

Om du tyckte fjolårets "Call of Duty" var bra kommer du att älska "Black Ops" då det i många fall är ett ännu bättre, och mer varierat, spel.

Vissa av karaktärerna känns i stelaste laget och jag kan känna att man frossar lite väl vad gäller våldsinslagen, men sammantagt är "Call of Duty: Black Ops" en mästerlig spelupplevelse, som räcker betydligt längre än "Modern Warfare".

Dessutom bjuder man naturligtvis på solida multiplayermatcher och ett nytt zombiespel i miniformat, som ger ytterligare grädde på moset.

Det är bara att nöjt konstatera att "Call of duty" är fortfarande ohotad i sin genre. Riktigt, riktigt bra.

Jens Höglin

Football Manager 2011

(Sports Interactive/PAN Vision)

Ålder: 3+

Format: PC, MAC.

Genre: Sportmanagerspel.

Betyg: 5

Jaha, då var det dags igen. Dags att övertala sig själv att det är på tok för kallt ute för att göra någonting annat än att sitta inne i soffan och spela dataspel.

Football Manager 2011 har kommit ut på marknaden och efter att ha kört en säsong i engelska Premier League kan jag bara konstatera att den här upplagan är precis lika beroendeframkallande som sina föregångare.

Naturligtvis har spelutvecklarna lyft sin produkt mot nya höjder och det bjuds på en rad nyheter, bland annat dessa:

  • 3D-matchmotorn har blivit bättre och spelarna bjuder på fler målgester, renare glidtacklingar och mer känslor.
  • Kontraktsförhandlingarna görs med spelaragenter och du får fler chanser på dig att få fram ett fungerande avtal.
  • Taktiskt kan du ge fler direktiv till dina spelare på de fasta situationerna. Dessutom kan du träna in tre olika taktiker samtidigt under fliken ”matchförberedelse”.
  • Träningsmässigt har du fler och bättre alternativ när det gäller individuell träning på spelarna.

För den som gillar sportmanagerspel finns det inget bättre alternativ i dagsläget. Men man måste verkligen gilla den här typen av spel för att uppskatta det, viktigt att tänka på för er som är ute och jagar julklappar till nära och kära.

Patrik Näsberg

Blood Bowl: Legendary Edition

(Cyanide/Focus)

Betyg: 3

Ålder: 16+

Format: PC

Genre: fantasifotboll

Amerikansk fotboll, ni vet den där sporten där man i stort sett får göra allt utom att just sparka bollen, har aldrig slagit riktigt i Sverige.

Och det är knappast troligt att "Blood Bowl" kommer att bana väg för det stora genombrottet. Trots allt är det en charmig, eller snarare brutalare variation på temat, där spelarna ser ut som direkt tagna ur Sagan om ringen.

Ni vet fula orcher, fagra älvor och kraftfulla dvärgar. Annars är ramen och upplägget väldigt likt riktig amerikansk fotboll. Även om det finns vissa små finurligheter och finesser som utan tvekan hör hemma i magins och fantasins värld.

Spelet flyter på bra och är utan tvekan riktigt underhållande. Något spel som jag kommer att sitta timme efter timme är det inte, men i lagom små portioner är det klart godkänt som tidsfördriv.

Att det finns en rad spellägen att välja mellan ökar definitivt livslängden, på spelet alltså.

Och ärligt talat är det roligare än riktig amerikansk fotboll.

Anders Moverare

MMA

(EA Sports)

Betyg: 3

Ålder: 16+

Genre: Kampsport

Jag måste börja med att säga att grafiken i wrestlingspelet "MMA" är vass och att fighterna flyter på ett skönt och verklighetstroget sätt.

Kontrollerna är enkla, men lite sega emellanåt.

Det känns tyvärr stundtals som att spelet är ofärdigt.

Vissa delar av karriärläget är katastrofala. Filmsekvenserna är hackiga och man får verkligen inte känslan av att personen rösten kommer ifrån pratar. Laddningstiderna är också obefogat långa.

Precis som i EA-spelet Fight Night väljer man hur man ska träna inför kommande matchen, vilket avgör hur mycket ens egenskaper förbättras.

Det blir lite långtråkigt eftersom det är åtta veckor mellan varje match, det vill säga: man måste träna åtta gånger.

Onlineläget håller hög kvalitet men med tanke på att EA har utvecklat spelserien Fight Night förväntade man sig ändå mer av "MMA".

William Ryder

The Shoot

(Cohort Studios)

Betyg: 3

Ålder: 12+

Genre: Ljuspistol/skjutare

Ett skjutarspel i ett skjutarspel? Ja, ungefär.

Föreställ dig följande: ett gammeldags nöjesfält, skjutbanan, pappfigurer som fälls upp - pang!

Ungefär så är upplägget i The Shoot som du tar dig an med den lysande Playstation Move-kontrollen i högsta hugg.

Lite metafeeling, helt klart.

Inramningen, en filminspelning med regissör som vrålar "Cut!" om du missar för mycket, gör att du kastas mellan genrer och pangar ner pappfigurer som föreställer västernskurkar, gangsters och zombies utan att fundera över hur det hänger ihop.

Helt klart ett roligt grepp.

Den traditionella spänningen infinner sig kanske inte men kompenseras av spelglädje, som när du spränger hus (eller en kuliss) i luften med ett välriktat skott mot en tunna krut, jihoo!

Till sist: Playstation Move-kontrollen får visa klassen i "The shoot" och imponerar med skarp precision.

Björn Brånfelt