Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tony Guldbrandzén

Biskop emeritus Tony Guldbrandzén har avlidit i en ålder av 67 år. Han sörjs närmast av hustrun Britt, tre barn och två barnbarn.

Tony Guldbrandzén växte upp i Värmland med två yngre systrar. I barndomen grundlades den gudstro som följde Tony Guldbrandzén genom livet.

Han började sin yrkesbana som journalistelev under tre år på Värmlands-Posten. När han ansågs för dåligt utbildad för en fast tjänst i tidningsbranschen började han studera. Det visade sig passa honom väl och ledde vidare till Johannelunds teologiska högskola 1964. Ett år senare började han verka som predikant inom EFS-kyrkan och våren 1967 vigdes han till präst i Svenska kyrkan.

Han arbetade sedan som komminister i Tumba i Stockholm fram till 1977, då han började som chef för EFS-förlaget, fyra år senare blev han chef för Svenska kyrkans förlag Verbum. 1987 återvände han till tjänst som präst i Svenska kyrkan, han arbetade som kyrkoherde och domprost i Stockholmsområdet. 2001 valdes han till biskop i Härnösands stift, där han verkade fram till sin pensionering hösten 2009.

Genom sitt valspråk som biskop Gud verkar, uppmuntra varandra satte han sin tydliga prägel på ämbetet. I Härnösands stift introducerade han, genom utbildningsdagar och seminarier, begreppet andlig vägledning som låg honom varmt om hjärtat. I biskopskollegiet hade han uppgiften att ansvara för samarbetet med andra samfund i landet. Bland annat skötte han förhandlingarna med Svenska Missionskyrkan som ledde till ett samarbetsavtal.

Tony Guldbrandzén var en skrivande person. Han skrev debattartiklar, essäer och böcker. Förlagsintresset behöll han genom styrelseuppdrag i Verbum AB, under en period som ordförande. Förra året utsågs han till ordförande i Svenska bibelsällskapet.

Han gjorde sig också känd för sitt engagemang i olika samhällsfrågor. Han var ofta en nagel i ögat på svensk flyktingpolitik, bland annat gav han röst åt de apatiska flyktingbarnen 2005-2006.

Hans värmländska rötter märktes i hans stora sportintresse. Hockeyklubben Färjestad och fotbollslaget Degerfors följdes från tv-apparaten i biskopsgården i Härnösand. Där tillfredställde han också sin stora vetgirighet genom att läsa; teologisk facklitteratur, historia och skönlitteratur. Somrarna tillbringades i Nordingrå, i hans hustrus föräldrahem. Genom huset där behöll makarna en utpost i Härnösands stift, när de i samband med hans pensionering återvände till Tumba.

Tony Guldbrandzén lämnade ett välskött stift efter sig. Det har gjort det lätt för mig, hans efterträdare, att ta över. Nu går mina tankar främst till hustrun Britt och den övriga familjen. Jag – och många med mig i Härnösands stift – delar deras stora sorg, liksom det ljusa minne som biskop Tony lämnar efter sig.

Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Svenska kyrkan Härnösands stift