Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonsäkert om mobbning

Premiär: 25 oktober 2013 Biostaden

Med: Valter Skarsgård, Happy Jankell, Alba August med flera

Regi: Erik Leijonborg

Speltid: 1 timme 19 minuter

Censur: 11 år

Svensk. Ungdomsfilm. Internetslang. Kändisbarn. Jisses. En mer ilsket blinkande varningslampa än "IRL" är svår att hitta i biolandskapet just nu. Desto roligare då att ens segdragna fördomar kan komma på skam. För "IRL" är inte så dum alls. Tvärtom är den stundtals bland det mest realistiskt känsloladdade som går att se just nu och förhoppningsvis kan den verkligen slå an hos sin målgrupp.

Filmen handlar om den mobbade Elias. Han kompenserar helvetet i skolan med onlinespel, där han kan fly in i en fantasivärld och dessutom har en riktig kompis. Hon kallar sig Sc4rlet och föreslår i spelets chatt att de ska ses på riktigt, in real life - IRL. Men Elias brottas med ett tungt mörker inombords och får svårt att hantera livet i alla dess dimensioner.

Vi bjuds på klockrent trista skolmiljöer, nutida sociala medier-hets och några hemska mobbningsscener som verkligen tar i magen. Det balanseras med snygga spelsekvenser och riktigt bra skådespel.

Magnus Krepper är rörande i rollen som den kämpande ensamstående pappan, som får uppleva varje förälders värsta mardröm. Och de tre på förhand så uppmärksammade unga skådespelarna i huvudrollerna visar att de platsar i den bransch som de måhända råkar vara födda in i.

Valter Skarsgård är som klippt och skuren som den asociale Elias och det är bara att konstatera att han har begåvats med den skarsgårdska talangen och utstrålningen. Alba August, som här spelar mobbare, gör en helt annan typ av roll än i dramat "Förtroligheten" från i våras, och är enormt tonsäker. Happy Jankell har den tuffaste uppgiften eftersom hennes roll, i alla fall inledningsvis, är den minst trovärdiga. Men även hon bevisar sig.

Filmens avslutande del blir också oväntat spännande, möjligen med någon osannolik vändning för mycket. Slutet är också mer tillrättalagt än originalets, det holländska dramat "Ben X", men det är i ärlighetens namn rätt välkommet efter all plågsam svärta.