Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toner av sommar till dans

Gamla Tingshusets lokal fylls upp med en liten men engagerad publik. Ahlberg, Ek & Roswall startar kvällen dansant och lättsamt. Hela salen fylls med toner av sommar. Publiken stampar takten och stämningen är gemytlig.

Senaste skivan Näktergalen innehåller många toner av intensiv karaktär. En glädjefylld fiol, en rytmisk gitarr och en lekfylld nyckelharpa i perfekt symbios. Musiken inbjuder till möjligheter att sväva iväg, det är meditativt, glädjefyllt och engagerat om vartannat. De underhållande och anekdotiska mellansnacken förgyller kvällen ytterligare.

Musiken har både traditionella och historiska referenser samtidigt som trion blandar in nytt och egenskrivet material, vilket blir mer autentiskt. Bäst är trion när de tar i för full styrka, då är det som en hel orkester står på scenen och det går inte att lämnas oberörd. Även om“vintern" spelas infinner sig ingen kyla, det finns bara värme i salen.

Trion har blivit nominerade till flera priser och nästa gång de spelar i länet är på Jämtstämman så passa på att se dem då.

Samarbetet med Klubb 3 är ett genomtänkt koncept. Efter konserten bjuds det upp till dans, vilket är perfekt för dem med som haft svårt att sitta still. Klubb 3 är ett inbjudande arrangemang där alla är välkomna. Trots detta kan jag inte undvika att under kvällen reflektera över höstens avpixlat-skandal och hur detta mottagits i den lokala folkmusikrörelsen. I detta varma sammanhang känns nazistiska referenser oförståerliga och jag antar att det varit en utmaning för alla inblandade. En given övning i tolerans men öppenhet, gemenskap och glädje verkar ändå bestå.

Ellen Lindgren