Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonbruket spelar månjazz på Birka

I onsdags fick de ta emot sin tredje Grammis i Årets jazz – för sin tredje skiva. Lördag kväll gör Tonbruket en spelning på Birka folkhögskola – en synnerligen vältajmad bokning av Klubb Sam.

För Dan Berglund, som är uppvuxen i Pilgrimstad, innebär spelningen på Birka också en återkomst. Det var här han började sin musikerbana på 80-talet. Han gick där samtidigt som bland andra Bosse Lindberg och Gustav Hylén som senare startade Hoven Droven.

– Det ska bli jätteskoj att spela på scenen där man började, säger han på telefon från en turnébuss på väg i snöyran från Sundsvall till Luleå.

Han spelade elbas tidigare. Att det blev kontrabas är musikläraren Cesar Balbarreys förtjänst.

– Han sa att jag måste bli musiker och börja på Birka efter gymnasiet. "Men för att komma in måste du spela kontrabas", sa han, så jag började med det, men så var det ju inte riktigt, säger Dan Berglund och skrattar lite.

Bytet gjorde att han fick börja om helt och hållet.

– Men efter ett tag blev jag vän med den, säger han stillsamt.

Sedan åren på Birka har han gjort en lysande musikalisk karriär. Från tidigt 90-tal ingick han tillsammans med trumslagaren Magnus Öström i pianisten Esbjörn Svenssons internationellt framgångsrika jazztrio e.s.t. Men 2008 tog allt en sorglig vändning då Esbjörn Svensson omkom i en dykolycka.

Tonbruket föddes i Dan Berglunds vilja att spela tillsammans med gitarristen Johan Lindström. Sedan tillkom pianisten Martin Hederos, med en bakgrund i bland annat Soundtrack of our lives, och slagverkaren Andreas Werlin från Wildbirds & Peacedrums. Vid spelningen på Birka ersätts Andreas Werlin av Ola Hultgren.

– Vi bryr oss inte om i fall vi blir kallade supergrupp, det var ingen tanke på att det skulle vara kända namn, vi ville bara spela med folk vi gillade, säger Dan Berglund.

De har fått en Grammis i kategorin Årets jazz för varje nytt album – den senaste nu i onsdags.

– Jag blev väldigt överraskad. Jag trodde nog att det var någon annans tur nu, men juryn tänkte inte så. Man känner sig väldigt ödmjuk när man ser de andra nominerade i kategorin.

De övriga nominerade var Edda Magnasson, Goran Kajfes Subtropic Orchestra, Jonas Kullhammar Quartet och Nils Landgren Funk Unit. Men han är inte helt säker på att Tonbruket verkligen spelar jazz:

– Det är mer någon sorts pop, rock och folkmusik. Men det är klart det finns väl jazz i det också, det är mycket improvisation.

Senaste skivan heter "Nubium Swimtrip". Titeln syftar på Mare Nubium, ett hav på månen:

– Recensenten i Sundsvall skrev att vi spelar månjazz, det kändes bra, säger han.