Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårsflicka mirakelräddades i Haiti

Svårt uttorkad och mycket svag drogs 16-åriga Darlene Etienne ut ur spillrorna av ett hus i den haitiska huvudstaden Port-au-Prince 15 dagar efter den förödande jordbävningen.

Annons

Darlene Etienne lyckades ändå viska ”tack” till det fransk-haitiska räddningslag som drog ut henne ur rasmassorna.

Hon hade fångats i en ficka mellan en inrasad vägg och en dörr, och det var grannar som sökte igenom ruinerna som hörde en röst. Röda korset larmades och kallade in räddningsmanskapet, och efter 90 minuter hade Darlene Etienne befriats.

Frågar efter vänner

Storögda huvudstadsbor stod jublande bredvid och klappade händerna när det stod klart att hon hade grävts fram levande. Det var som om flickans räddning blev en ensam ljuspunkt i det mörker som drabbat de hårt prövade haitierna, skriver AFP.

Det var dock oklart om hon begravts i det stora skalvet den 12 januari, eller i något av efterskalven, även om räddningspersonalen ansåg att hennes höga grad av uttorkning tydde på att hon legat i spillrorna i 15 dagar.

– Hon är mycket svag, vilket pekar på att hon varit där i 15 dagar, sade räddningslagets ledare Samuel Bernes till AFP.

Enligt den läkare som behandlade henne på ett fältsjukhus i närheten hade Darlene Etienne senare frågat efter sina vänner.

– Hon är 16 år gammal, hon lever och har resten av sitt liv framför sig. Hon pratade och hon sade att hon var lycklig, berättade läkaren, överste Michel Orcel.

Clinton vädjar

I en helt annan del av världen, i Davos i Schweiz, där den politiska och ekonomiska världseliten nu samlas till sitt årliga forum, uppmanade USA:s förre president Bill Clinton på torsdagen det internationella näringslivet att bidra ekonomiskt till Haitis återuppbyggnad.

– Detta är en möjlighet att forma framtiden, sade expresidenten som även tjänstgör som USA:s speciella Haiti-sändebud.

Med Darlene Etiennes mirakulösa räddning har mer än 130 människor räddats till livet från rasmassorna efter det förödande skalvet. Men Haitis president René Préval sade i onsdags att närmare 170 000 döda hittills hade räknats, det vill säga betydligt fler än den siffra på 150 000 som tidigare nämnts.

Mer läsning

Annons