Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringarnas dag i Melodifestivalen

/

Det blev ungdomarnas vecka i Melodifestivalen. Tonårsrösterna tog EMD till final, och 16-åriga Molly Sandén vann svenska folkets hjärtan och knep även hon en Globenbiljett.
– Det här har varit min dröm sedan jag var liten, säger Molly Sandén.

Annons

Inte en Melodifestivalkväll utan skrällar. Visserligen var såväl Molly Sandén som EMD favorittippade i Leksand, men att BWO inte skulle gå direkt till final måste ändå ses som en besvikelse för trion.

– Ja, men för oss är det viktigare att vara coolast i rökrutan än att få femma i matte. Är man ett elektroband med modemänniskor från Stockholm är det svårt att slå Sveriges största pojkband och Sveriges nya Svensktoppsstjärna, konstaterade Alexander Bard på efterfesten.

I sin duell fick de stryk av Molly Sandén, som efter att ha hyllats av Bert Karlsson en längre tid nu fick sitt folkliga genombrott med balladen ”Så vill stjärnorna”.

– Jag har aldrig ens vågat drömma att jag skulle komma så här långt, berättade hon.

Är du en stjärna nu?

– Jag kommer aldrig att känna mig som en stjärna, det är för overkligt. Vad en stjärna är? Svårt att säga, men det är någon som tror på sig själv, sade Huddingetjejen som fyller 17 år i juli och intygade att segern inte kommer att förändra henne, ”jag ska sätta mig i skolbänken fram tills finalen nu”.

Om Mollys seger över BWO var en skräll, så bjöd den andra finalduellen på annan dramatik. Först segrade EMD över överraskningen Rigo & The Topaz Sound feat Red Fox – ett omständligt bandnamn som programledaren Petra Mede inte var sen att driva med – och sedan var EMD på väg att sjunga sig själva ur tävlingen. I en intervju på presskonferensen efter sändningen uppmanades pojktrion att sjunga lite och stämde upp i refrängen av vinnarlåten ”Baby goodbye”.

Det skulle de inte ha gjort – det är strikt emot tävlingsreglerna för vinnare att framföra sina bidrag innan Andra chansen avgjorts. Skandalen hade kunnat vara ett faktum, men SVT gick snabbt ut med ett pressmeddelande och meddelade att diskning bara är aktuellt om ”uppsåt för att skjuta fram sina positioner i tävlingen föreligger”, något EMD inte ansågs ha haft.

– Någon frågade om vi skulle festa i kväll och så gungade vi lite och körde två fraser ur refrängen. Så kan det gå när inte haspen är på, konstaterade EMD:s Erik Segerstedt händelsen.

Kunde ni inte reglerna?

– Jodå, men just där och då tänkte vi inte på dem, vi hade just stått på scenen inför tre miljoner tittare. Man är hur glad som helst, kom igen liksom.

Annons