Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomten kom tidigt till Tossön

Rekordtidig julmarknad hölls på Tossön i Järpen i lördags. Det hindrade inte folk från att komma, eller så kom de just därför.

Annons

Att anordna supertidig julmarknad har sina fördelar, man slipper konkurrens från andra byar och marknadsarrangörer. Det hade förstås arrangörerna i arbetarhistoriska föreningen Tossön tänkt på och eftersom vintern redan infunnit sig med kyla och rimfrost var det få som reflekterade över att det fortfarande är långt till december.

Inramningen vid Tossöns arbetarmuseum var vacker som ett julkort. Folk åt kolbullar, shoppade runt, fikade och pratade med vänner och bekanta. Entreprenörsandan var det inget fel på, och Staffan Lindberg, som tagit på sig att samla in hyran från knallarna hade fullt upp. Här fanns alla åldrar, från 10-åriga Tova Prestberg, som sålde hembakat godis, till Ruth Lindberg, 75, som reade julpynt i halm.

Barnen lekte på gården och i skogsbackarna. De fick godis av Tomten, alias Thore Kjellström, som satt rätt undangömd inne i vedboden (det tidiga framträdandet kanske bröt mot tomtestadgan, eller så frös han).

Mer begripligt är att Georgios Sais. Georgios, som assisterade Gustav Fröberg, Kallrör, i försäljningen av fällar och små tomtar i renskinnspäls, har nyligen flyttat till Kall med sin familj från Rhodos. Ett välkommet tillskott, säger Fröberg.

– Kallbygden börjar bli verkligen internationellt och med alla barnen hålls skolan vid liv, säger han.

Vid gårdsentrén låg matoset tätt, ingen julmarknad i Jämtland utan kolbullar. Tre stora starka män tog sig an den uppgiften och ryggade inte för specialordrar.

– Kan man få en utan fläsk? undrar en kund.

– Visst, den kommer här, säger Erik Jonsson.