Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tommy Nilsson gjorde ingen besviken

Det verkar som det inte går att göra en julkonsert utan "O helga natt" nuförtiden. Men vissa konserter skulle faktiskt må bättre utan just den sången. Gårdagskvällens, med Tommy Nilsson i Stora kyrkan, hör till dem.

Han har en mäktig och slitstark popröst, Tommy, och jag har alltid gillat hans sätt att sjunga – lite lagom raspigt så där. Men från "Öppna din dörr" till "O helga natt" är steget långt och min bestämda åsikt är att inte vem som helst borde få ge sig på den senare.

Det räcker inte bara med en mäktig röst, man måste kunna framföra texten också. Strofer som "…bragte frälsaren oss friden ..." sjungna med popfrasering och tjocka engelska r, det låter helt enkelt bara fel. Arrangemanget med elpiano och syntstråkar var också i sliskigaste laget.

Men som tur var hade Tommy Nilsson den goda smaken att börja med "O helga natt". När den väl var över kunde man luta sig tillbaka och njuta av resten.

Till exempel av den lågmält innerliga "I år är julen min", som Tommy Nilsson skrivit själv och som speglar den moderna julen i en familj där barnen firar vartannat år hos mamma och vartannat år hos pappa. Jag tror att många i den så gott som fullsatta kyrkan kände igen sig i texten och vi skulle gärna ha lyssnat till fler låtar i stil med den och likaledes finstämda "Välkommen hem".

Andra höjdpunkter var den rockiga "Julen är just i natt", en klassiker av The Band-gitarristen Robbie Robertson i svensk översättning, och en jazzig version av "White Christmas" med snygg duett mellan Tommy och bandets saxofonist.

En stor flickkör med sångare från både Lugnvikskyrkan och Stora kyrkan hjälpte Tommy i några av sångerna vilket gav bland annat "Stilla natt" en extra guldkant. De duktiga tjejerna under ledning av Ingrid Persson sjöng också ett par sånger på egen hand.

Tommy Nilsson omgav sig med en kompetent kvintett kompmusiker och bjöd på sig själv i en ledig och avspänd konversation med publiken mellan sångerna. Och sammantaget kan man nog säga att ingen behövde gå besviken från konserten. Inte jultraditionalisterna, som fick höra både "Nu tändas tusen juleljus", "Det strålar en stjärna" och "Gläns över sjö och strand". Och inte de inbitna Tommy-fansen, som bjöds på såväl idolens största hit "Öppna din dörr" som bägge hans melodifestivallåtar "En dag" och "Jag tror på människan".