Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy Johansson

Motorsporten i Jämtland och Norrland har tappat en av sina största profiler. Tommy Johansson, Jämtlands motorklubb avled den 13 februari.

Annons

Tommy Johansson föddes den 27 september 1942. Han fick bära smeknamnet "Fiskarn" eller "Fisk-Tommy" eftersom han arbetade i föräldrarnas fiskaffär, Petterssons Fisk.
Hans liv från tidiga ungdomsår kom att kretsa väldigt mycket kring motorsporten och JMK Östersund. Tommy var mc-ordonnans i lumpen och körde några snöskotertävlingar i den sportens barndom på 1960-talet. Tillsammans med kompisar i JMK lade han grunden till Norrlands första speedwaylag, Jämtarna. Tommy var med i den allra första upplagan av Jämtarna 1970, då med Fyrvalla IP som populär hemmabana.
Isracing med motorcyklar var sporten som gjorde Tommy känd över hela mc-sportvärlden. Tommy vann sin tävlingsdebut vintern 1969, ett SM-kval i Hagfors. 1971 räknades Tommy som snabbast norr om Dalarna och slog igenom internationellt. Genombrottet var en sjätte plats vid den internationella
VM-semifinalen på Fyrvalla. Tommy tog sig till VM-finalen i Inzell, Tyskland, där han hade en blygsam placering. Därmed blev "Fisk-Tommy" den förste jämtlänningen någonsin att ta sig till VM-toppen i någon motorgren.
VM-karriären fortsatte med bland annat en åttonde VM-semifinal plats i holländska Assen 1973, en nionde plats i Ufa, Sovjet 1974 och samma placering i Grenoble, Frankrike 1975. Under mitten av 1970-talet skrev Tommy Johansson definitivt in sig som en av Sveriges främsta isracingförare genom tiderna.
Tommy tog SM-brons 1973 och var bara en poäng från att bli svensk mästare vid SM-finalen 1974 hemma på Fyrvalla. Tommy gjorde tävlingsuppehåll på is från 1977 och gjorde comeback 1983 då sporten hade ett nytt uppsving. Han åkte fyra SM-finaler och 1987 blev den sista.
Tommy Johansson fortsatte i mogen ålder att tävla inom bilsporten. Han lyckades bli DM-mästare i rallycross samt tävlade i folkrace, isbana och backe.
Det finns de som säger att Tommy var för snäll för att vinna mästerskap. Han tänkte ofta mer på sina kamrater än på sig själv. Det var viktigt för honom att hjälpa sin klubb och att stötta sina yngre klubbkompisar. Tommy var en man som alltid sade vad han tyckte. Hans ärlighet, livsglädje och hans utåtriktade sätt kunde i bland vara en nackdel när det gällde att ta sig fram i tävlingskarriären.
Tommy Johansson lämnar ett stort tomrum efter sig.

Tord Lundgren, Njurunda
på uppdrag av Hans-Erik Lundqvist, Jämtlands motorklubb och
rundbanesektionen i JMK.

Mer läsning

Annons