Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomma tunnor skramlar mest

Annons

Vänsterpartisten Reidar Lunde kritiserar i en insändare 17 december Folkpartiets utbildningspolitik. Han påstår att Folkpartiet tycker att det är bra med riskkapitalbolag som flyttar 100-tals miljoner utomlands, vilket givetvis är en ren lögn.

Folkpartiet vill ha ägare i den offentliga sektorn som har ett långsiktigt ägaransvar. Det innebär att så kallade riskkapitalbolags möjlighet att bedriva verksamhet i den offentliga sektorn ska begränsas. Vidare påstår Lunde att det fria skolvalet är den största anledningen till att kunskapsnivån sjunker vilket inte heller är sant. Enligt välfärdsforskaren Andreas Bergh vid Lunds universitet visar både tidig och nygjord forskning att konkurrens skapar positiva effekter för både kommunala och fria skolor. Att vänsterpartiet hatar valfrihet är ingen nyhet och deras lösning på problemen brukar vara att höja skatter för att ge mer resurser till skolorna, då ska vi komma ihåg att Sverige satsar 6,3 procent av BNP på utbildning mot 5,7 procent som är snittet i OECD. Det vore intressant om Lunde som representerar vänsterpartiet i Östersund kommuns barn- och utbildningsnämnd kunde precisera vilka förslag han har på lokal nivå, inte minst med tanke på att Lunde och vänsterpartiet inte tagit några politiska initiativ på kommunalnivå den senaste mandatperioden.

Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel