Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomburkar gav pris för mänskliga rättigheter

Med hjälp av tomburkar har Kenneth Bergstedt börjat bygga ett barnhem i Filippinerna.

– När jag slagit i huvudet i en soptunna någon gång har jag tänkt att det jag gör egentligen är en liten uppoffring, jag kan i alla fall gå hem och äta mat.

Kenneth Bergstedt från Beljom, intill Kallsjön, vann MR-priset på Gotland, ett pris för arbete kring mänskliga rättigheter.

– Jag blev jätteglad att vi överhuvudtaget blev nominerade, det var precis den uppmärksamhet vi behövde, säger Kenneth.

Kenneth håller på att bygga upp ett barnhem i Filippinerna där han hoppas på att hjälpa många ensamma gatubarn att få ett värdigt liv. Idén och viljan att hjälpa hemlösa barn fick han när han var på plats i Filippinerna.

– För mig är det nästan brottsligt att se det jag såg men inte göra något. Vi åker dit, tar del av deras kultur och vräker ut oss. Jag kunde inte kliva över barn på gatan och sen åka hem och låtsas som om ingenting hänt, säger han.

När han kom hem rörde sig mycket i huvudet och han visste inte vad han skulle göra. Han började samla tomburkar och hoppades på att det kunde leda någonstans.

– En stor del av denna välgörenhet är byggt på tomburkar, säger han.

Tvåvåningshuset på 130 kvadratmeter är nästan färdigbyggt och planen är att gatubarnen ska kunna flytta in så fort som möjligt.

– Min vision är att barnen, de som har det allra svårast, ska få en familj. Jag vill satsa extra på dem, ge dem en bra utbildning och försöka få dem att i sin tur göra något liknande för andra människor i sin omgivning, berättar Kenneth.