Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Ledin gräver i sitt förflutna

Tomas Ledin är tillbaka - med ett konceptalbum om Höga kusten. Men det var nära att det inte blev något alls.

– Jag spelade in en hel skiva som jag sedan refuserade, säger han.

Som son till en rektor och en lärare växte Tomas Ledin upp över halva Sverige. Han föddes i Östersund och tillbringade sina första år i jämtländska Rätan, han började skolan i Hölö utanför Södertälje innan familjen bosatte sig i Sandviken.

Under alla dessa år fanns en fast punkt - Höga Kusten i Ångermanland.

– Min pappa kommer därifrån och alla mina barndomssomrar var jag vid mynningen av Ångermanälven, ett litet samhälle som heter Lövvik. Ute på en ö där har vi ett sommarställe, säger Tomas Ledin.

Den storslagna naturen, barndomens ljusa minnen, traktens spännande historia. Allt det skildrar Tomas Ledin på nya albumet "Höga kusten" - han blickar tillbaka, går på barndomens stigar och gräver efter sina rötter. Han sjunger bland annat om hur hans farfar gick i demonstrationståget under arbetskonflikten i Ådalen 1931.

– Det var en rolig utmaning att försöka skriva ett konceptalbum, där det finns en tydlig avgränsning i miljö. Speciellt med tanke på dessa tider när albumet är dött och det är singeln, de tre minuterna, som gäller. Då är det kul att göra precis tvärtom, säger Tomas Ledin.

Han berättar att det gick snabbt att skriva låtarna efter att idén föddes under ett av de årliga besöken i familjens stuga. Tomas hade hur många uppslag som helst. Men trots det har det tagit åtta år att färdigställa "Höga kusten".

För flera år sedan spelades en första version av skivan in - en sparsmakad historia med akustisk gitarr och fotstamp. Till slut skulle Tomas spela upp det färdigmixade resultatet för sin hustru Marie Ledin.

– Efter ett par låtar gick hon ut ur rummet. Och jag hade väl det på känn själv, att det kanske inte bar hela vägen. Det var väldigt frustrerande att för absolut första gången ha en färdig skiva som jag själv kände inte var tillräckligt bra. Jag lade den åt sidan i något halvår och när jag lyssnade igen hörde jag vad felet var, det var inte låtarna eller musikerna utan det var fel sorts arrangemang, säger Tomas Ledin.

Han refuserade den första versionen och tog kontakt med folkmusikern Esbjörn Hazelius. Tillsammans fann de en formel för låtarna, Esbjörn fick i uppdrag att sätta ihop ett band och skivan spelades sedan in i Visby.

Resultatet skiljer sig starkt från allt som Tomas Ledin tidigare har gjort - musiken kryddas av instrument som banjo, nyckelharpa, dragspel och fiol. Flera av låtarna sjunger han dessutom på ådalsmål. Det är ett modigt drag för att komma från en av Sveriges absolut största artister.

– Men jag känner mig väldigt trygg i att det är det här jag vill göra. På senare år har jag tänkt att om det är något jag vill göra är det dags att göra det nu. Det har definitivt med ålder att göra, jag är ju medveten om att livet är ändligt, säger Tomas Ledin.

Han är väldigt stolt över "Höga kusten", som släpps den 25 oktober.

– Jag är övertygad om att jag inte hade kunnat göra den här plattan för 20 år sedan. Jag behövde den här erfarenheten av livet, få den här distansen till min uppväxt för att kunna skriva om den, säger Tomas Ledin.