Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Larsson om Rosa Taikon: "Hon var en hjälte mitt ibland oss"

Det finns alltid människor som gör skillnad. Som är förebilder för oss andra.
En av dem är Rosa Taikon, som nu avlidit 90 år gammal.

Härjedalen i sorg: "Rosas drivkraft var att ändra fördomarna"

Rosa Taikon har avlidit

Hon bar för övrigt samma förnamn som en av mina andra stora hjältar, Rosa Parks, den svarta sömmerskan som 1955 fick nog och vägrade flytta sig från en plats i bussen som var reserverad för vita amerikaner.

I Sverige var de flesta djupt upprörda över hur illa svarta behandlades i USA, denna frihetens hemvist på jorden. Vi hyllade Martin Luther King Jr och var eniga om att ta avstånd från apartheid i Sydafrika .Men vi hade lätt att glömma den egna rasismen på hemmaplan. Under min uppväxt på 50-talet frodades fördomarna mot romer, eller zigenare som folkgruppen allmänt kallades.

Tattare var skällsord och på min högstadieskola förekom uttalad antisemitism.

I början av 60-talet tog systrarna Katarina och Rosa Taikon upp kampen för romernas mänskliga rättigheter på ett sätt som är värt djup beundran. Katarina var den som skrev, talade, agerade och var mest utåtriktad, hennes böcker om Katitzi gjorde skillnad på djupet. Men bakom och intill henne fanns hela tiden Rosa. Det framgår inte minst av Lawen Mohtadis fantastiska bok ”Den dag jag blir fri” (2012) även om den i första hand berättar historien om Katarina. När den presenterades på bokmässan samma år fanns Rosa med på scen och höll ett brandtal där hon klargjorde hur fördomarna lever och frodas än idag. För de är långtifrån utrotade.

Det räcker med att påminna om de så kallade romregister som avslöjades hos polisen i Malmö häromåret. Och det räcker med att läsa valfri hatsajt på internet för att inse vilka stämningar som fortfarande rör sig i Sverige. Rosa Taikon hade en stolthet som inte vek, hon var klar och tydlig. Dessutom vårdade hon det romska kulturarvet genom sitt silversmide som hon under många år utvecklade i Ytterhogdal. Vid fyllda 85 hade hon en stor utställning på Nordiska Museet och var fortfarande fylld av kamplust. Det hon och Katarina stod för är inget annat än målmedveten kamp för mänskliga rättigheter, hon var inget annat än en hjälte mitt ibland oss.

Tomas Larsson är tidigare kulturredaktör och mångårig medarbetare på Östersunds–Posten, som ingår i Mittmedia-koncernen.