Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Grut

"Into the depths"

(BIEM/NCB)

Bästa låt: "Jasmine"

Annons

Det är ganska precis två år sen som pianisten Tomas Gruts första skiva "Emotioner 10 stycken för piano" släpptes och nu ger han ut sin andra skiva "Into the depths". Tomas har valt att stanna i den minimalistiska kompositionsstilen och det är fortfarande väldigt filmisk pianobaserad musik som han bjuder på.

Denna gång har han valt att samarbeta med producenten Mats Lundin och hans studio i Grimnäs och på skivan medverkar musikerna Katarina Åhlén cello, Peter Roos violin, viola och Stig Rennestraum på slagverk.

Jag tycker mycket om att han använt sig av levande musiker och dess instrument den här gången. Men jag är inte jätteförtjust i vad de gjort med ljudet när dessa är med, ljudmixen känns väl syntetiskt för min smak. Jag hade också önskat att Tomas använt sig av dessa musiker mer i sina kompositioner och gett dem större utmaning än bara de klangmattor som de nu spelar.

Men visst öppnar det sig nya dörrar i hans kompositioner i och med att han tagit med fler instrument, det gör musiken mer komplex och intressantare. Ibland tappar dock kompositionerna eller dess arrangemang spänningen mellan de olika delarna i styckena och det är synd, det är där som jag tappar i uppmärksamhet. Det är också flera av låtarna som är väl korta, vilket kan vara bra i brukshänseende gentemot film-, tv- eller dataspelsbranschen, men det ger mindre utrymme att utforska och utveckla idéerna i kompositionerna. Man måste ge lyssnaren tid att ta in tanken och känslorna bakom musiken.

Några favoriter på skivan får jag förstås. En av dem är låten "Jasmine", som syftar på Jasminerevolutionen i Tunisien under den arabiska våren, där det finns ett djup som berör. Hope är också en i Tomas klangvärld ganska ovanligt låt där det finns en positiv ådra som glimmar fint. Låten Determined har ett mörker och en närvaro som ruskar om lite extra och ett tempo som driver framåt, dessvärre är låten för kort för att på allvar bita tag, men grundtanke i stycket är intressant.