Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Alfredson kräver en Ipred-lag

Annons


"Låt den rätte komma in"-regissören Tomas Alfredson ger sig in i Ipred-debatten. I ett öppet brev till de borgerliga partiledarna kräver han att politikerna antar den omdiskuterade lagen.

"Filmen finns i dag tillgänglig för vem som helst att titta på utan att betala för sig. Det borde stå klart att detta är en katastrof för oss", skriver Tomas Alfredson och producenterna John Nordling och Carl Molinder i brevet.

Bioaktuella succéfilmen "Låt den rätte komma in" fanns tillgänglig via flera fildelarsajter en dryg vecka efter att filmen haft premiär. I brevet till partiledarna konstateras att filmen kostade 29 miljoner kronor, tog fyra år att färdigställa och engagerade nästan 400 medarbetare. Några siffror på vilket ekonomiskt bortfall filmen förlorat på olaglig fildelning anges dock inte.
"Ett piraternas paradis"

Tomas Alfredson och hans producenter beskriver Sverige som "ett piraternas paradis på Internet" och nu hotar den hyllade regissören med att överge landet.

"Om detta tillstånd fortsätter, kommer vi inte att kunna försörja oss på vårt arbete. Vi får byta jobb, eller flytta härifrån. I förlängningen - inga filer att dela", skriver Alfredson i det öppna brevet till partiledarna.

Regeringens förslag om lagändring har väckt starka reaktioner bland såväl piratkopierarna som de politiska ungdomsförbunden och många andra debattörer. Förslaget grundar sig på EU-direktivet Ipred, som gör det möjligt för upphovsrättsinnehavare att via domstol få ut uppgifter om vem som döljer sig bakom en dators IP-nummer.
Tidigare upprop

Häromveckan skrev en rad artister, skådespelare och författare på ett upprop för att få regeringen att ta krafttag mot illegal nedladdning med hjälp av Ipred - och nu ansluter sig alltså även Tomas Alfredson och hans producenter.

-Om inte politiker tar sitt ansvar och inför en oförvanskad lagstiftning som verkligen markerar på rätt sätt att upphovsrätten och det privata ägandet ska skyddas så går det inte fortsätta att göra film i Sverige, säger producenten John Nordling till Svenska Dagbladet.

Mer läsning

Annons