Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolerans – den nya bristvaran

”Respekt för andras (avvikande) åsikter eller beteenden trots att man egentligen ogillar dem”. Så förklarar Nationalencyklopedin ordet tolerans. Det är ett, som man säger, slitet ord, men dess innebörd är helt avgörande för fredlig samexistens och civilisation.

Det är lätt att vara tolerant inför någons slafsiga bordsskick. Man håller truten, ler och hoppas på bättre tur nästa gång. Svårare är det med företeelser som provocerar oss på djupet och står i konflikt med våra grundläggande värderingar. Som när man ser en kvinna täckt med tyg från topp till tå. Första reaktionen kommer nästan på reflex: FÖRTRYCK, FÖRNEDRING, FY FAN.

Niqaben (ögonen synliga) och burkan (heltäckande) har blivit symboler för muslimsk hederskultur och kvinnlig underkastelse. Så även i Sverige. I stället för att prata om varför 1,4 kvinnor i månaden blir ihjälslagna av till dem närstående män diskuterar vi fenomen som knappt existerar. När Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt möts i debatt ska de svara på om de tänker lagstifta mot heltäckande klädsel. Men inte en enda fråga varför 1,4 kvinnor i månaden blir ihjälslagna av till dem närstående män.

Det kan svårligen hävdas att detta intresse beror på den muslimska invandringen till Europa. I Belgien, med sina drygt tio miljoner invånare, lär antalet kvinnor med heltäckande klädsel inte uppgå till mer än några tiotal.

Egentligen var det tänkt att just Belgien, som första land i Europa, i torsdags skulle lagstifta om ett förbud mot att bära burka och niqab på offentliga platser. Men på grund av det instabila inrikespolitiska läget, med motsättningar mellan landets franskspråkiga och nederländsktalande delar, har omröstningen skjutits på framtiden. Detaljerna i lagförslaget är emellertid utlagda: straffet för att bryta mot den statliga klädkoden är böter eller fängelse i sju dagar. Ja, ni hörde rätt, en veckas frihetsberövning.

I Frankrike har president Sarkozy aviserat liknande lagstiftning och i Nederländerna, Österrike och Schweiz hörs motsvarande tongångar.

Att med speciallagstiftning försöka att stärka muslimska kvinnors frihet är dömt att misslyckas. Det enda man gör att låsa in de verkligt förtryckta medan de som ser ”slöjan” som en identitetsmarkör och ett frivilligt val stigmatiseras å det grövsta – i Belgien ska de ju buntas ihop med knarkare och inbrottstjuvar!

Alla kvinnor med heltäckande klädsel är inte förtryckta, det finns exempel på kvinnor som använder ”slöjan” som en protest mot de islamofobiska strömningar som grasserar i Europa – presidenter och parlament ska inte bestämma vilka kläder jag bär! En uppmaning till oss alla. Det är när det verkligen bränner till i hjärtat som vår tolerans prövas.