Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Togs på sängen av nya kandidater

Konkurrensen hårdnar om skidskytte-VM 2019. Östersund togs på sängen av att både tjeckiska Nove Mesto och ryska Khanty Mansiysk klev in som kandidater i elfte timmen.

– Helt överraskande för mig. Jag trodde det här skulle bli en fight mellan oss och italienska Antholz, berättar Östersunds VM-projektledare Patrik Jemteborn.

Det var på torsdagen som Internationella Skidskyttefederationen fick in ytterligare ett par ansökningar. Nove Mesto hade ett helt suveränt VM så sent som ifjol. Och ryska Khanty Mansiysk i Sibirien har om inte annat gott om resurser.

Rävspelet om vilken ort och nation som slutligen får VM 2019 blir därmed mer komplicerat än många förutspått.

– Spelplanen skrivs om. Vi togs på sängen. Nu gäller att förvissa sig om att vi har kvar våra förespråkare och intensifiera lobbyarbetet, säger Patrik Jemteborn.

Men han är egentligen inte orolig. Av 57 röstberättigade länder som kommer att finnas på plats vid kongressen i Österrike 3-7 september, har Östersund redan i dag minst 21 delegater på sin sida.

– Vi hoppas och tror det. Men ingen vet riktigt hur tjeckernas och ryssarnas intåg på kandidatmarknaden påverkar det slutliga spelet i kulisserna, noterar Jemteborn.

Men 21 kandidater räcker inte, eller hur?

– Riktigt, men det är långt bättre att börja med 21 på vår sida än att starta från noll, som ändå tjecker och ryssar får göra. Vi i Östersund har drivit vår kampanj i över 1,5 år. Det borde innebära att vi faktiskt har goda förutsättningar.

Att Åre fick alpina VM samma säsong, tror Patrik Jemteborn kan vara en plusfaktor för Östersund.

– Den internationella skidsporten respekterar Sverige. Jag tror det är likadant inom skidskyttefamiljen.

– Nu är det ändå inte bara att åka till kongressen i Österrike och kamma hem mästerskapet. Nej, det blir en tuff match, men vi har ett starkt koncept och många minns vårt fina VM 2008, säger Patrik Jemteborn.