Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog emot bragdguld efter 33 år

Efter 33 års väntan gav Thomas Wassberg med sig.

På tisdagen tog han emot det bragdguld han tilldelades 1980.

– Det kanske var rätt läge nu ändå, sade han.

Uppståndelsen var stor för 33 år sedan då Thomas Wassberg tackade nej till att ta emot Svenska Dagbladets bragdmedalj. Som den ende i prisets historia.

Anledningen var att Sven-Åke Lundbäck inte fick bragdguldet 1978, då han tog guld på femmilen och stafetten i Lahtis-VM. I stället fick Björn Borg och Ingemar Stenmark dela på bragdguldet 1978.

I samband med tillkännagivandet av 2013 års idrottsprestation, som ju skidkollegan Johan Olsson fick, fanns Wassberg på plats i Stockholm för att ta emot guldmedaljen.
Wassberg sade att han inte ångrat beslutet att inte ta emot bragdguldet.

– Det var mer grejen att det var ingen som hade fått priset två gånger, att det urholkade hela tanken, sade han om sitt beslut för länge sedan.

Turlig bragd
Han anser att bedriften bakom att han själv fick bragdguldet inte var någon bragd. I skidhistoriens jämnaste lopp tog han OS-guld på 15 kilometer i Lake Placid en ynka hundradels sekund för finländaren Juha Mieto. Efter den segern gjordes reglerna om och minsta segermarginal i längdskidor blev en tiondels sekund.

– Det är mer tur när man vinner så, sade han.

Thomas Wassberg hade sin storhetstid på 1980-talet. Med sin obändiga vilja, kraftfulla skidåkning och lite vresiga framtoning var han en skidåkare som det slog gnistor om och blev han mycket populär i folkhemmet.

Wassberg deltog i tre olympiska spel, Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 och Calgary 1988, och tre VM. De främsta meriterna är fyra OS-guld, vara två individuella, och tre VM-guld, vara två individuella.

Åsarnas spårman
Den nu 57-årige Wassberg avslutade sin aktiva karriär som 32-åring 1988, men har hela tiden därefter varit längdåkningen trogen. Främst som ledare i hemmaklubben Åsarna IK, men också som radiokommentator, och som delaktig i omläggningen av banorna till VM i Falun 2015.

– Spår är min grej. Banorna som var tänkta för VM var för svåra tekniskt utför. Nu har vi gjort om dem totalt. Vi har gått tillbaka lite grann till de gamla banorna, sade han om Lugnets blivande VM-banor, innan han hastade i väg till flyget till Östersund.

Var bragdmedaljen hamnar nu?
– I Åsarna IK:s klubbhus.