Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tofflor och dekoration i tekniktävling

Förra veckan ägde den årliga teknikmässan rum på Vattudalsskolan i Strömsund. Och uppfinningsrikedomen var stor. Niondeklassarna hade uppfunnit allt från städredskap till motorfordon.

Varje år får eleverna i årskurs nio på Vattudalsskolan arbeta med ett projekt som går ut på att identifiera ett problem och hitta en lösning. Under projektets gång går eleverna bland annat igenom hur man söker patent på en produkt, materiallära, miljötänk och marknadsföring.

Till sist ska eleverna ta fram prototyper på nya eller vidareutvecklade produkter. Prototyperna ställs sedan ut på teknikmässan och en jury med representanter från bland annat näringslivet utser vinnare i olika kategorier.

Naima Gardner, Dilsora Yokubjonova och Muslima Tulkinjonova hade skapat en produkt som de valt att kalla för Deco flower. En dekorationsteknik med blomstertema som går att använda på nästan vad som helst.

– Syftet med vår produkt är att ta gamla saker och göra om dem så att de ser nya ut, säger Naima Gardner.

– Man kan också köpa nya saker på Dollarstore och göra de finare. Som den här klockan, den var bara vit och tråkig men nu är den mycket finare, säger Dilsora Yokubjonova.

En annan av de produkter som ställdes ut på mässan var ett par städtofflor. Lika enkelt som genialt, en toffla med sopskyffel monterad vid tåspetsen.

– Tanken från början var att göra en produkt som var handikappanpassad. Och den här fungerar väldigt bra om man till exempel bara har en arm, säger Daniel Jonsson.

Men produkten lämpar sig även bra för den som inte är funktionshindrad.

– Det är tråkigt att städa och den här tofflan kan göra det enklare, säger Hanna Sonidsson.

Efter juryns beslut vann uppfinningen Påskorken pris för bästa design. Bästa monter vanns av Deco flower och kategorin bästa produkt vanns av Norrlandströjan.