Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobias: Samhällstjänsten gav mig en ny chans

I dag är han egenföretagare inom byggbranschen.

Men Tobias Bryntesson har ett mörkt förflutet med mycket våld och kriminalitet.

– Samhällstjänsten jag gjorde på ett gruppboende förändrade mitt liv, säger han.

Numera bor 34-årige Tobias Bryntesson i västerbottniska Vilhelmina och driver ett företag inom byggbranschen. Sommarhalvåret är den stora arbetssäsongen för honom och han har redan fullt upp.

– Jag bygger hus på plats och fraktar ut dem till kunderna, säger han.

Så har det inte alltid varit.

– När jag var ung så var jag riktigt jävlig, säger Tobias som växte upp i Rossön och i Strömsund.

Som 19-åring dömdes han till samhällstjänst efter att ha tillgripit ett militärt vapen – en AK4. Från början av 20-årsåldern och tills han fyllde 30 år snurrade Tobias in och ut ur kriminalvården efter domar för bland annat grov misshandel.

– När jag hade suttit i fängelse kom jag ut därifrån med flera A4-sidor kontakter, säger Tobias.

En avgörande punkt var samhällstjänsten som han dömdes till som 19-åring.

– Då fick jag jobba på ett gruppboende. De som jobbade där var en massa lite äldre kvinnor. De gav mig en chans. De sa också att det inte spelade någon roll vad jag hade gjort tidigare. Det var vad jag gjorde där som betydde något. Samhällstjänsten gav mig en ny chans, minns Tobias.

Efter det höll han sig från brottslighet i flera år innan ett uppbrott med sin dåvarande kvinna fick honom att spåra ur igen.

– Jag bröt mig in och misshandlade min styvfar med ett järnrör. Han hade misshandlat mig när jag var liten. Han sopade på mig när jag bara var 12 år. Jag minns hur låg på golvet efter att han slagit ner mig, säger Tobias.

Han dömdes till kontraktsvård på Stensele kursgård.

– Jag fick ta itu med min problematik från barndomen och mina aggressioner, säger Tobias.

För ett par år sedan dömdes han en andra gång till samhällstjänst. Den gången handlade det om hembränning. Polisen hittade 600 liter mäsk i hans hem.

– Den gången var det rent ekonomiskt motiv, säger han.

Efter det säger Tobias Bryntesson att han lämnat den kriminella banan. Han talar fortfarande om kvinnorna på gruppboendet med värme.

– När jag var ung och svag så hamnade jag med dem. En grupp väldigt trygga kvinnor som hjälpte mig, säger han.

Tobias flyttade tillbaks till Strömsund för ett par år sedan.

– Men det gick inte att bo där. Strömsundsborna såg ju mig som den jag var förut. Och jag kan inte klandra dem, säger han.

Vad säger du till dem som tycker att samhällstjänst är för lindrigt och inte ett tillräckligt straff?

– På ett sätt förstår jag dem som tycker så. De som drabbas av brott har all rätt att tycka så. Men jag vill lyfta det hela till en högre nivå. Till det som är samhällsnytta. Självklart måste de som håller på (med brottslighet) sluta upp med det de håller på med. Men ett fängelsestraff spär bara på den här vi- och domkänslan.