Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toastol i stället för Lenin

Annons

Den stora Leninstatyn i centrala Kiev som revs ner den 8 december fick behålla piedestalen. Där tronar nu en förgylld toalettstol. Varför?

Min första tolkning gick till företrädaren, till Lenin själv. De hundratals miljoner som levt under Lenins lära fick inpå bara huden erfara att Sovjetunionens grundare var en skitpratare.

Lenin skrev i början av förra seklet: När vi får kommunism, skall vi bygga pissoarer av guld, den mest värdelösa av alla metaller. Alltså, det går att ändra på alla värdeskalor, bestämmer samhällets sig för guld som en värdelös metall så blir det så. I själva verket styrdes Sovjetunionen av samma ekonomiska lagar som i den kapitalistiska världen. Trots 74 år av leninism lyckades inte kommunisterna göra guldet värdelöst.

Den förgyllda toalettstolen kan också symbolisera det lyxliv som den avsatte Viktor Janukovytj levde. Att folket tvingades framhärda i fattigdom och elände bokstavligen sket Janukovytj i.

Ytterligare en tolkning riktas mot de nya makthavarna. Ni får snabba på med demokratiprocessen och ekonomiska reformer, annars kommer vi att spola också er! Gatans parlament accepterar inga långbänkar och känner inga mandatperioder.

Den enklaste förklaringen till toastolen på Lenins plats är kanske bara en kul grej av några lustiga ungdomar. Ukraina är inte ett enkelt land att förstå sig på.

Det trista är, och så fungerar demokrati och yttrandefrihet, att Sverige plötsligt begåvats med så många glada amatörer som blivit ukrainaexperter. De uttalar sig – t ex Alf Ronnby i denna tidning - med den trosvisshet som bara ignoranter kan prestera.

I Ukraina har en revolution ägd rum, en revolution startars av politiker eller opinionsbildare (revolutionsgnistan tändes av journalisten och medborgarrättsaktivisten Mustafa Najem med hans upprop på facebook) men ganska snart övergick kontrollen till folket och fick sin egen tyngd, följde sina egna lagar och likt en vårflod tog sig nya och överraskande vägar.

Jag trodde personligen inte på en folklig revolt. Mitt intryck var att människorna var alltför trötta och frustrerade för en ny resning ett årtionde efter den misslyckade orangea revolutionen. Att som Ronnby kalla demonstranterna på Majdan för huliganer är djupt sårande för de hundratusentals frihetstörstande och modiga kievbor för vilka en kula i huvudet inte var någon litterär metafor.

President Putins och den (legitimt) avsatte presidenten Janukovytjs eviga utmålande av den ukrainska oppositionen som fascistisk och antisemitisk har satt djupa spår hos svenska vänsterintellektuella. Oron är överdriven. Enligt Josef Sissels, ordförande i den största judiska organisationen i Ukraina, är dagens Svoboda inte längre det parti det var för tio år sedan. Enligt Sissels, också vice ordförande i World Jewish Congress, är partiprogrammet sedan länge utrensat från antisemitism och någon judefientlighet har inte kunnat noteras under de senaste valkampanjerna. Det senaste judefientliga yttrandet av partiordförande Tiahnybok härstammar från år 2004.

Kampen för demokrati går vidare. Höger- och vänsterextremism ska spolas ner på muggen. Se där ytterligare en tolkning av toastolen på Lenins gamla sockel.