Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TKZ (S) om urangruvan: "Definitivt nej"


Continental Precious Minerals planer på att söka bearbetningstillstånd väcker reaktioner.

På Twitter tar riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg (S) tydlig ställning mot CPM:s framtida planer på urangruva: "Definitivt nej till uranbrytning", skriver Sätherberg.

Frågan har aktualiserats efter att CPM:s planer på att söka en så kallad bearbetningskoncession, ett tillstånd för att ta upp ökade mängder mineraler, blivit kända.

Kommunalrådet i Bergs kommun Therese K Zetterman (S) är lika tydlig.

– Vi har ju vår ställning är klar. Vi kommer att säga nej. Vi säger nej till prospektering så det innebär att vi givetvis är emot brytning, dundrar hon.

Om CPM får rätt att ta upp en ökad mängd mineraler i Viken – hur allvarligt är det?

– För oss känns det så här: "Varför ska man göra det?". Det är starka krafter lokalt som är emot. Vår ställning hela tiden har varit att vi ska skydda vår vattentäkt Storsjön. Här gäller det att tänka långsiktigt. Inget annat.

Det kommunala vetot är ju inte grundlagsskyddat utan kan ändras med ett enda riksdagsbeslut. Är du rädd att Bergsborna kan bli överkörda i den här frågan?

– När Stefan Löfven besökte kongressen i Åre i fjol så sa han att det inte skulle bli några urangruvor. Då tänkte jag att han och jag tänkte likadant i den här frågan, säger Therese K Zetterman som skickar en hälsning till CPM.

– Bergs kommun bevakar det här. Och vi kommer att fortsätta att överklaga ansökningar om prospektering och brytning, säger hon.