Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvfiskare lämnade nät och båt

En lördag i slutet av maj upptäcktes ett försök till tjuvfiske i Knippelbergstärnen i Linsell/Ransjö fiskevårdsområde. Förövarna hade satt ihop fem nät som de dragit över hela tjärnen.
Fredagen innan ertappades två tjuvfiskare på bar gärning i Sveg/Herrö fiskevårdsområde.

– Det var ett par som var ute och åkte på lördagskvällen och spanade efter vilt. När de kom upp över ett krön och såg ner mot tjärnen var det som något som glittrade. Det visade sig att det låg nät i tjärnen, berättar Sven Mattsson i Linsell, engagerade i Linsell/Ransjö fiskevårdsförening.

Dagen efter var han dit och tog rätt på näten och en gummibåt som låg ute i tjärnen.

– Det var bara någon liten öring som hade fastnat. Men man blir ledsen och arg. Vi är flera som jobbar mycket på ideell bas för att få till ett bra fiske och så gör någon så här, säger Sven Mattsson.

Bara för några veckor sedan satte fiskevårdsföreningen ut öring i flera tjärnar inför sommarens fiskepremiär. I Knippelbergstjärnen ungefär 100 kilo.

Folk som åkt runt och tittat har sett bilspår fram till flera av tjärnarna under den senaste tiden.

– Men det behöver inte betyda att någon tjuvfiskat. Vi har inte sett tecken på det på annat håll, säger Sven Mattsson.

Fiskenäten och gummibåten finns nu i förvar hos polisen i Sveg. I dagsläget finns det inga misstänka för brottet som rubriceras "olovligt fiske", ett brott som kan ge böter.

Dagen innan togs två tjuvfiskare på bar gärning vid Mustjärn i Sveg/Herrö fiskevårdsområde. En fisketillsynsman upptäckte männen som hade satt ut nät i tjärnen. De hade dock ingen gummibåt med sig.

Fisketillsynsmannen kallade på ett vittne och fotograferade männen innan de konfronterades. Tjuvfiskarna erkände på plats och är nu polisanmälda för olovligt fiske. En av dem kommer från Härjedalen, den andra är utsocknes.

Polisen tror inte att det finns något samband mellan de två händelserna.