Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvar och bedragare hälsade på

Företaget Variator i Odenskog fick påhälsning av lurendrejare för några veckor sedan.
Personer som uppgav sig vara borr- och knivslipare ville ha betalt för outfört arbete.
De lyckades även stjäla med sig borrar och svarvar vid besöket.

Variator tillverkar elfördelningssystem och använder mycket borrar och svarvar i verksamheten. Björn Strängby har drivit företaget i 24 år.

– De här lurendrejarna kommer med jämna mellanrum men det brukar vara några år mellan varven, säger han.

Besöket från bedragarna råkade sammanfalla med att Björn inte var på arbetet under några dagar.

– Jag var inte här när de dök upp. Min innesäljare var här och han hade aldrig varit med om det här tidigare. En äldre man och en yngre kille kom in. De sade sig representera en firma i Stockholm och var väldigt pratiga och gick på ganska intensivt, det kan vara svårt att freda sig om man inte är van. Den äldre mannen och min säljare gick in på kontoret och mannen dikterade ett avtal som min medarbetare skrev på. Avtalet gick ut på att vi lämnade ut ett antal järnborrar för slipning. Priset skulle vara 28 kronor per centimeter och de skulle återlämnas senast måndagen veckan efter, säger Björn Strängby.

Borrarna var vanliga cylindriska borrar som inte har något stort ekonomiskt värde.

När Björn Strängby återkom till jobbet på måndagen kom männen tillbaka.

– Det märkliga var att vi inte bara fick tillbaka borrarna utan även fräsar och försänkare som de sa att de hade slipat. Vi räknade vad det skulle kosta och vi gick in på kontoret för att skriva en faktura, säger Björn Strängby.

Summan för slipningen hamnade på 25 000 kronor för borrarna, som tillsammans kostar cirka 1 000 kronor att köpa nya.

Skäreggen på en borr består av spetsen på borren. På en 10 millimeters borr är slipytan en centimeter. Männen hade räknat ut priset på spiralen upp längs hela borren, så det blev en väldig massa centimeter.

– Borrarna var heller inte slipade utan bara ytbehandlade. De hade lagt borrarna i ett bad så de ser behandlade ut och någon slipning hade inte förekommit, säger Björn Strängby.

Då han inte varit närvarande vid uppgörelsen valde han ändå att gå med på en mindre affär.

– Eftersom det fanns en massa fräsar med sa jag att jag kunde betala 4 000 kronor för dem. Han ville ha kontanter i handen, men jag talade om för honom att på företag i Sverige betalar vi med fakturor. Du kommer att få dina pengar, men inte nu utan på ett konto inom 30 dagar, säger Björn Strängby.

Björn skrev en faktura och ett intyg på att allt var tillbakalämnat och fick ett kontonummer att sätta in pengar på.

Den yngre mannen befann sig under besöket ute i verkstadslokalen.

– Efter att de åkt härifrån märkte jag att det var en massa grejer borta ur verkstaden. Ett helt borrställ och en full låda med nya fräsar var borta. De är värda mer pengar så då åkte jag till polisen gjorde en anmälan. Polisen visste vem det var när jag beskrev mannen, så de verkar ju känna till dem. Min personal blev så nyfiken att de åkte ner till campingen och kikade. Där hittade de bilarna, säger Björn Strängby.

Efter att Björn varit hos polisen och anmält händelsen ringde mannen och terroriserade honom.

– Han ringde ungefär tio gånger om dagen i flera dagar. Han ringde till mig, min fru, till min svärmor och till min svåger. Han ville ha sina pengar för han hade hungriga barn i en husvagn och så vidare. Jag sa som det var, att du kommer inte att få ett öre. Det första du ska göra är att lämna tillbaka sakerna du stal här. Då bytte han strategi och sade att ärendet var utagerat från hans sida och att hans kompisar skulle komma och hämta pengarna. Jag talade om för honom att om han vill ha pengar får han driva det den vanliga vägen. Du får skicka en påminnelse, ett kravbrev och sedan ta det till Kronofogden, säger Björn Strängby.

Björn skickade tillbaka fakturan till företaget i Stockholm och bestred den och upplyste samtidigt om att en polisanmälan var upprättad. Firman hörde aldrig av sig och det rekommenderade brevet hämtades aldrig ut och har nu kommit i retur till Björn.

– Firman är av allt att döma inte aktiv och kontonumret jag fick var till ett privatkonto, säger Björn Strängby.

De stulna borrarna eller fräsarna har han inga förhoppningar om att se igen.

– Problemet för polisen är ju att man inte märker en borr. Det är ju förbrukningsvaror och vi har ju ett ganska stort antal borrar här inne så jag förstår polisens dilemma. De kan ju inte åka bort på campingen och göra en husrannsakan, de kommer ju inte att hitta någonting. Och jag kommer ju aldrig kunna bevisa att det är mina grejer. Det är helt omöjligt, säger Björn Strängby.

I efterhand har han tydligt klart för sig hur stölden kan ha gått till.

– Jag tror att den yngre mannen stal sakerna medan den äldre uppehöll mig, han var nämligen ut till bilen tre gånger under besöket. Den äldre pratade hygglig svenska men med varandra pratade de något annat språk och då är det ju ingen konst att säga att: "Nu lurar jag med mig honom hit in, så kan du sno det sista", säger Björn Strängby.

Han befarar att många kanske blir rädda och betalar tjuvar och bedragare bara för att bli av med dem.

– Det är bara att göra som de luttrade gör. De var inne hos ett annat företag i närheten i samband med besöket hos mig och personalen där sa bara: "Här har ni inget att göra. Försvinn härifrån!" Det enda sättet är att inte släppa in dem över huvud taget, säger Björn Strängby.