Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjurar åt ensilageplast

Ett flertal tjurar hade ensilageplast i magen när de slaktades.

Nu får bonden ett omedelbart förbud att förvara plast i närheten av djuren.

När en lantbrukare i norra delarna av Jämtland hade skickat ett flertal tjurar till slakt upptäcktes brister i hur djuren hade skötts. I samband med slakten av djuren hittades ensilageplast i djurens magar.

Länsstyrelsen gjorde en inspektion på gården. Där fann inspektörerna plast från rundbalar på flera ställen i den hage där tjurarna hade gått under de sista veckorna innan de slaktats. Det fanns även plast från rundbalar i hagen där ett stort antal andra djur fanns vid kontrolltidpunkten.

Lantbrukaren själv berättade att han sett hur djuren vid något tillfälle rivit i någon rundbal. Bonden körde då bort alla rundbalar och började i stället att utfodra djuren med grovfoder.

Länsstyrelsen har nu beslutat om ett omedelbart förbud för bonden att förvara ensilageplast eller annat avfall så att djuren kan komma åt det, förbudet gället fortlöpande.