Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjugoåringen Engcon expanderar ytterligare

Företaget Engcon fyller tjugo år och kan se tillbaka på en händelserik resa:

– Ja, det är en makalös utveckling, säger grundaren Stig Engström.

Nu går man vidare och startar ett nytt bolag.

Företaget engcon har gjort en lång resa sedan starten, från den blygsamma etableringen i ett garage i Lidsjöberg för tjugo år sedan, tills att idag vara ett världsomspännande företag.

Pionjärprodukten tiltrotatorn ("handled" för grävmaskiner) blev en stor succé, och engcon är fortfarande ledande tillverkare i världen. Verksamheten har breddats och företaget har vuxit betydligt. Engcon består idag av moderbolag, flera säljbolag, produktionsbolag och ett stort antal återförsäljare, över hela världen:

– Ja, det är en makalös utveckling, säger grundaren Stig Engström.

Även omsättningen har vuxit varje år, som mest omsatte engcon Nordic 534 miljoner kronor. Det har i sin tur medfört att man fått ta emot mängder av utmärkelser, till exempel "Entrepreneur of the year", "Årets Gnosjöare" och "Årets Gasell" - tio år i rad.

Det medför också att ett stort antal människor har fått jobb. Stig Engström måste fundera en stund, men kan snart redogöra för exakt hur många:

– Inom våra helägda bolag är det totalt 107 personer som får sin lön från engcon, 25 av dem arbetar i Polen, resten i Sverige. Sedan är vi delägare i ett antal bolag, och inom dem jobbar 70 personer för vilka vi är med och betalar lönen.

Under åren har man köpt upp en del företag och också gått in som delägare i ett antal producentbolag, bland andra Mähler International AB, där man äger drygt hälften.

Stig Engström har inte lutat sig tillbaka och slagit sig till ro, utan arbetar oförtrutet vidare med strategiska frågor. Han deltar ofta i den dagliga verksamheten:

– Jag brinner fortfarande, både för sälj- och marknadsfrågorna och för den tekniska biten.

Detta bekräftas av att man nu går vidare och bildar ett nytt bolag, Engon Component AB, där verkstadsbolagen Jemthydralik och Asp Mekaniska går samman. Syftet är att eliminera problem för kunderna, vilka man anser ska kunna kräva både kvalitet och säkra leveranser. Engcons lösning är det nya bolaget, som ska utgöra navet i ett nätverk som omfattar hela tillverkningsprocessen, ända från konstruktionsstadiet tills att produkterna är levererade.

I nätverket ingår också några av de delägda bolagen och dessutom ett antal fristående samarbetsparters, till exempel Repay Invest i Strömsund och Skellefteå, Nyholms Lack & Bläster i Strömsund och Edvin Larsson Mek. i Dala Järna:

– Med denna uppsättning blir vi helt klart en konkurrenskraftig aktör att räkna med i tillverkningsbranschen, säger John Lundqvist som är vd för det nybildade bolaget.