Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjugo skildringar av Irkutsk

Galleri Katten visar tjugo verk av mycket unga konstnärer. En utställning där man spontant undrar: "Vad månde bliva?".

På Galleri Katten pågår denna vecka ut en utställning av konstverk gjorda av barn och ungdomar i åldrarna 8 till 15 år. Konstnärerna kommer från olika konstskolor i Irkutsk och har deltagit i en stenhård tävling på temat "Mitt Irkutsk", där de tjugo vinnande bidragen fått den stora äran att bli utställda i Strömsund:

– Det syns att de är mycket skolade trots att de är så unga, säger Runar Englund på Galleri Katten. De behärskar perspektivlära och många olika tekniker. De uttrycker sig fritt i sitt skapande, men man ser ändå att grundkunskaperna finns där.

Konstskolorna i Irkutsk försiggår efter ordinarie skoldags slut. De barn som frivilligt förlänger sin skoldag är alltså mycket intresserade, och de utställda tavlorna är förvånansvärt jämna i sin kvalitet, vilken är hög. Beskrivningarna av Irkutsk, från varje barns synvinkel, är känslofulla, intressanta och varierande och man häpnar särskilt över den detaljrikedom som finns i varje bild:

– Man beundrar verkligen deras tålamod, säger Runar Englund.

Efter utställningen kommer tre av konstnärerna att belönas med ett pris från Strömsund. Vilka det blir utses av en jury bestående av representanter för Strömsunds kommun och Svenska Konstnärsförbundet. Därefter kommer samtliga verk att säljas till högstbjudande. De medel som budgivningen inbringar går tillbaka till konstnärerna och fördelas lika mellan alla deltagarna.