Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejer provar på bygg- och fordonsprogrammet

För andra året i rad testar Hjalmar Strömerskolan prova-på-dagar på bygg- och fordonsprogrammet vikta enbart för tjejer. Syftet är att tjejerna ska få utrymme att ta för sig mer under besöket.

Varje vår hålls prova-på-dagar på bygg- och fordonsprogrammet för högstadieelever och givetvis är killarna inbjudna också. Men inför förra året tyckte byggläraren Crister Berg och hans kollegor att det nog var bättre att bjuda tjejerna särskilt till en heldag.

– Vi har sett att när tjejerna och killarna kommer tillsammans vill tjejerna inte prova på lika mycket, säger Crister.

Och konceptet verkar fungera. Inne i bygghallen leder de fem tjejer som nu går i de olika årskurserna på byggprogrammet de besökande tjejerna från Hammerdal och Hotings högstadieskolor. De testar måla ådring, spikar panel och gör fågelholkar bland annat. Inne i fordonshallen får en annan grupp tjejer en lektion i hur det fungerar bakom panelen på en bil när man bromsar eller använder ljusen.

Elin Thellebro och Tove Norkvist från åttan i Hoting målar en fönsterlist och funderar lite över vad de ska välja på gymnasiet. Tove kan tänka sig byggprogrammet.

– Jag brukar snickra egna saker som hyllor och stegar, men jag funderar på estetprogrammet också med musik eller målarinriktning, säger hon.

Elin Thellebro däremot inser efter besöket att det nog ändå är samhällsprogrammet som valet kommer falla på.

– Men då har man ju fått prova på och vet vad man väljer bort, säger läraren Crister.