Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejer får lära sig självförsvar

Feministiskt självförsvar går ut på att lära sig att sätta värde på sig själv. Att ta rätten över sin kropp och vända en hotfull situation.

Det menar Tove Liljeholm, Vice ordförande i Ung Vänster, som är engagerad i självförsvarsveckorna som nu drar i gång över hela landet.

Den 12-25 november gör Ung Vänster en storsatsning på feministiskt självförsvar. Flertalet pass kommer att hållas runt om i landet, från Luleå till Malmö, och tjejer och kvinnor i alla åldrar kommer att få lära sig tekniker för att känna sig trygga i vardagen.

"Vi har självförsvarsveckorna för att direkt möta det våld och hot om våld som kvinnor och tjejer hanterar varje dag. Det är inte okej att tjejer och kvinnor inte vågar gå ut i rädsla för våldtäkt, misshandel, sexuella övergrepp eller att bli tafsad på", säger Tove Liljeholm i ett pressmeddelande.

Feministiskt självförsvar vänder sig till tjejer och kvinnor i alla åldrar. Det är ett fysiskt försvar med tekniker för att undkomma hotfulla situationer men, enligt Ung Vänster, är det är också ett mentalt självförsvar för att möta vardagen och för att kunna ta den plats man har rätt till.

"Kvinnor och tjejer har rätt att försvara sina kroppar. Det handlar om att sätta värde på sig själv och kämpa emot ett snedvridet samhälle. Vi kräver att feministiskt självförsvar ska finnas som valbar kurs i gymnasiet", avslutar Liljeholm.

I Östersund kommer ett självförsvarspass att äga rum den 22 november i gamla Tingshuset.