Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjeckiskt gästspel i Lillhärdal

16 tjeckiska dansare, barnteater från Sundsvall och lokala uppvisningar.

Det är några av inslagen i festivalen Mittkulturen.

En glatt grinande vittandad björn tittar upp från affischen för Lillhärdals kulturvecka Mittkulturen som inleds med stångresning på hembygdsgården på midsommarafton och avslutas en vecka senare med konsert i kyrkan.

Härjedalens kulturcentrum ordnar ännu ett internationellt gästspel och den här gången är det Pragbaserade Veselé Skoky Teater som gästar med två föreställningar. De använder sig av en fysisk teaterform inspirerad av commedia dell’arte, balett, tyst komedi, pantomim, jazz, swing och stepp.

Först ut är Chabrus Line på midsommardagens kväll. Titeln anspelar på välkända A Chorus Line och är en icke-verbal parodi på musikalernas värld. Här har ett produktionsbolag audition för åtta musikalartister men bara sex dyker upp – och de sex är inte de klarast lysande stjärnorna på musikalhimlen. Hur går det då?

På måndag kväll möter skräckmästaren Edgar Allan Poe filosofiska Nalle Puh i Edgar Allan ... Puh: Korpen. I Poes dikt från 1845 sörjer en älskande sin förlorade kärlek när en korp flyger in i rummet och förvånande uttalar Nevermore (aldrig mer).

Vesele Skokys svart humoristiska tolkning av Korpen beskrivs som en icke-verbal rörelsefantasi för sex dansare, en violinist och en trumslagare. Vesele Skoky har turnerat i Europa men gör sina första spelningar i Sverige. De korta youtube-klipp jag hittar från föreställningarna verkar mycket lovande (se länkar på ltz.se).

Mindre långväga är Teater Soja från Sundsvall som på tisdagen ger två föreställningar för barn av Hotell Snäll. Vid premiären i februari skrev Sundsvalls tidning: "Här kläs ett litet relationsdrama och ett stycke livsvisdom i läckra färger, glad rekvisita och stort fysiskt uttryck, främst vad gäller mimik".

På söndagen gästar Carina Bergström från Sorsele med folkmusik och poesi och under hela veckan ställs dansfotografier av Christian Glaus från Schweiz ut på Härjedalens kulturcentrum.

Flera programpunkter utspelar sig i Lillhärdals kyrka där dess ungdomsgrupp ger konsert på tisdag och musikgruppen för vuxna ger konsert på torsdagen. På torsdagen visar också dansteaterskolan upp sina färdigheter på Härjedalens kulturcentrum.