Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjechovskt frieri i bygdegården

/

Mat, teater och umgänge bjuds i kväll i Strands bygdegård som gästas av Panik-teatern.

Annons

Det är Anton Tjechovs berömda komedi ”Frieriet” som står på programmet, med en andra akt i en bearbetning av ”Om tobakens skadlighet”.

Bygdegården kommer för kvällen att vara omgjord till finrummet på ett ryskt 1800-talsgods. Bland borden pilar pigga pigor och drängar kring (statister från orten), kaffe och smörgås serveras, skådespelarna konverserar, stämningen är hög.

Så öppnas dörren och ännu en gäst anländer. Granngårdens Ivan Vasiljevitj Lomov. Spelet kan börja. Det blir ett frieri där rallarsvingen ligger på lur och där hjärtat får sig en omgång hos både älskande och smädad.

I den gamla versionen har Panikteatern spelat ”Frieriet” över 250 gånger runt om i landet, men från och med i år har föreställningen alltså fått en andra akt. När pauskaffet är urdrucket, och de älskande från första akten som bäst försöker ta kål på varandra, är det dags för en ytterligare av Tjechovs burleska figurer – Njuchin Stephanovitjhan – att göra entré.

Publiken ska bjudas på en föreläsning om vådan av bruket av tobak, men det blir en lektion med förhinder, när ”Frieriets” figurer också vill ha ett ord med i laget…

Medverkande skådespelare är Per-Anders Strand, Ronald Brandel och Maud Nyberg. 

Strömsunds teaterförening arrangerar.

Mer läsning

Annons