Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjechovs hus förfaller

Annons


Tjechovs hem nära Jalta i Ukraina förfaller. Möglet sprider sig i den ryske dramatikerns hus medan den ryska och den ukrainska regeringen käbblar om vem som har ansvaret för den kulturhistoriska miljön.

I en artikel i brittiska The Independent beskrivs hur tapeterna håller på att ramla ned från väggarna, taket flagar och övervåningen stängts av för besökare för att de inte ska riskera att skada sig i den nedgångna miljön. Under Sovjettiden sköttes byggnaden och den tillhörande trädgården minutiöst och så sent som 1991 hade Anton Tjechovs hem omkring 250 000 besökare per år. Men skötseln är dyr och Ukrainas regering menar att det är upp till ryssarna att betala för den - eftersom Tjechov var ryss. Den ryska regeringen hävdar, inte oväntat, att Ukraina borde stå för pengarna. Under tiden som förhandlingarna pågått har besöksantalet sjunkit till 25 000 per år.

Nu hoppas kampanjen Jalta Tjechov att kunna samla in närmare två miljoner kronor för att restaurera Tjechovs hus till 2010 då den berömde dramatikern skulle ha fyllt 150 år.

Mer läsning

Annons