Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänstemän sitter på flera stolar

När miljöchefen som ska se till att miljöbalken följs har samma chef som de områden som ska synas fungerar tillsynen dåligt. Det anser Länsstyrelsen som ser jävsrisk i Åres kommunorganisation.

Att bedriva tillsyn enligt miljöbalken och se till så att miljölagstiftningen följs av företag och andra aktörer tillhör kommunens uppgifter. Länsstyrelsen å sin sida ska vägleda kommunerna och se till så att tillsynsorganisation fungerar. Ett tillsynsbesök gjordes hos Åre kommun i augusti och i utvärderingsrapporten får kommunen både ris och ros.

På plussidan konstaterar Länsstyrelsen att Åre kommun har kompetent personal med god grundutbildning och den politiska organisationen tycks uppfylla kraven på oberoende i miljöbalken och kommunallagen.

Däremot finner länsstyrelsen det väldigt tveksamt om dessa krav uppfylls på tjänstemannasidan. "Det föreligger risk för jäv i tjänstemannaorganisationen, detta särskilt med tanke på att miljöchefens chef även är chef för områden som är föremål för tillsyn samt VD för det kommunala bostadsbolaget", skriver man i rapporten.

Från kommunens sida påpekas att när det gäller kommunala verksamheter är det ofta svårt att få rättelse. Men det varierar; exempelvis är det lättare att utöva tillsyn över skolor än teknisk verksamhet.

Länsstyrelsen noterar också att Åre kommuns förteckning över tillsynsobjekten inte är komplett. De uppmanar kommunen att göra en komplett behovsutredning, utan prioritering och utan hänsyn till vilka resurser som finns, som miljönämnden sedan får besluta om.

I övrigt konstateras att Åre kommun räknar med att dra in 1 miljon kronor i avgifter för miljöbalkstillsyn i år. För 2012 var siffran strax under 1,3 miljoner vilket innebär en kostnadstäckning på 70 procent. Det är relativt högt, anser Länsstyrelsen som dock menar att den siffran kan höjas ytterligare.