Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänstemän motarbetar friskolor

Mattmarborna vill starta en friskola i stället för den skola som kommunen beslutat lägga ner. Arbetet är intensivt och många bybor är aktiva i arbetet och en ansökan har gått in. Skolinspektionen begär nu in ett tjänstemannayttrande från kommunen över konsekvenserna av en etablering av en friskola i kommunen. Politikerna har alltså inte deltagit i yttrandet.

I ärendebeskrivningen säger verksamhetschefen ”Yttrandet tar inte ställning i sak utan redovisar de planeringsmässiga, ekonomiska och pedagogiska konsekvenser en eventuell etablering får”. Ändå lyser det igenom i hela yttrandet att tjänstemännen är emot en friskola. De har inte lyckats hitta en enda positiv sak med friskola i Mattmar, vilket naturligtvis finns. Kortare resvägar för eleverna, det lokala engagemanget, den ideella insatsen i verksamheten, vikten för bygdens utveckling och framtidstro etcetera.

Yttrandet avslutas med ”En friskola med så lågt elevantal kan inte anses ha större möjligheter än kommunen att driva en skola med god ekonomi”. Formuleringen är ett klart ställningstagande mot friskola i Mattmar och ett underkännande av den entreprenörsanda som finns i den förening som arbetar för friskola. Det har visat sig att ofta tar privata krafter över där det offentliga inte orkar/lyckas fortsätta driva verksamheter. Jämför med de privata hälsocentralerna i Hede, Hammerdal och Offerdal. Hade dessa funnits kvar om inte respektive bygd hade engagerat sig? Dessutom har de klarat sig inom en ekonomisk ram som landstinget inte klarade.

Bernt Söderman (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel