Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänar miljoner på andras behov av hjälp

Minns ni Bert Karlsson? Skivbolagsägaren och programledaren som sadlade om till politiker och tillsammans med Ian Wachtmeister grundade det högerpopulistiska och främlingsfientliga Ny Demokrati som satt i riksdagen mellan 1991-1994. Bert Karlsson har nu hittat en ny nisch: han tjänar enorma summor på att driva asylboenden.

Bert Karlssons bolag Jokarjo äger i nuläget nio asylboenden, och har planer på att expandera till 33 boenden över hela Sverige. Fakturan som Bert Karlsson skickade till Migrationsverket i år landade på 37 miljoner kronor. Han plockar dessutom, enligt honom själv, ut 5-10 procent i vinst. Enligt källor till Expressen tar han ut så mycket som 40 procent i vinst på några av sina anläggningar. Oavsett siffrorna går det konstatera: det är mycket pengar. Bert kan vara nöjd med affärerna. Mindre nöjda är dock de flyktingar som tvingas bo på Berts anläggningar. De vittnar om vägglöss, trasiga toaletter och annan misskötsel av fastigheterna. De vädjar om att få flytta någon annanstans.

Bert Karlsson är inte den enda som tjänar pengar på flyktingars behov av hjälp. När migrationsverkets egna lägenheter för asylsökande inte räcker till vänder de sig till privata aktörer och hyr av dessa. De privata boendena kostar upp till fyra gånger så mycket som Migrationsverkets egna boenden att hyra på. I en granskning som Expressen gjorde 2013 visade det sig att missförhållanden förekom i stor utsträckning på de tillfälliga privata asylanläggningarna. De krav som Migrationsverket ställer på sina entreprenörer följs allt för sällan inte fullt ut.

I Fagerstaposten kunde vi nyligen läsa om asylboendet Norrbygården, där de boende vittnar om liknande missförhållanden som på Bert Karlssons flyktinganläggning, bland annat problem med avlopp och översvämningar i badrummen. En syriansk flykting som bor på Norrbygården säger: "Att få våra familjer ur krigszonen är det enda som betyder någonting. Vi är tacksamma, men problemet är att det finns en hälsorisk här". Norrbygårdens verksamhetschef avfärdar klagomålen med att säga att "muslimer tvättar sig i handfaten", precis som att Bert Karlsson avfärdar klagomålen mot hans boenden med att "flyktingarna tar med sig vägglössen i sin packning". Båda uttalandena bygger på främlingsfientliga fördomar och är dessutom felaktiga.

Och visst sticker det dessutom lite extra i ögonen att just Bert Karlsson får håva in vinster på att driva asylboenden. Mannen som hjälpte till att grunda ett parti som ägnade hela 1990-talet åt att hetsa mot just flyktingar, vars skivbolag Mariann Records tidigare gav ut skivor från rasistiska Ultima Thule och som mer än en gång uttalat sig både islamofobiskt och rasistiskt.

Det finns något som är så i grunden fel med att svenska investerare kan profitera på människors utsatta situation. Det är inte rimligt att flyktingar ska tvingas bo på ett sätt som aldrig hade accepterats av personer som har andra val. Det är inget annat än ett utnyttjande av flyktingarnas längtan efter trygghet.