Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjälen orsakar stora problem

Den extremt tjocka tjälen har börjat ställa till problem i länet. På sina håll går tjälen ner till över tre meters djup och problemen med frusna ledningar kommer att bli värre längre fram i vår. Redan nu har fastighetsägare och ledningsansvariga inom kommunerna fullt upp med att tina frusna rör.

Annons

– Jag har jobbat i 32 år inom vvs-branschen men jag har aldrig upplevt en sådan tjäle som vi har i marken just nu. På vissa ställen är det fruset ända ner till tre meter och rekordet mätte vi härom veckan, när en avloppsbrunn i Föllinge var bottenfrusen fast den var 3,60 meter djup.

Det berättar Mats Gustavsson, som är ledningsansvarig i norra delarna av Krokoms kommun. Han och hans kolleger har just nu bråda dagar med att tina upp frusna rör och avlopp runt om i kommunen.

– Det säger sig själv att vattenledningarna fryser när tjälen går så långt ner. Man räknar med att det ska vara frostfritt på två meters djup, där våra ledningar ligger, men det stämmer inte i år, säger Mats.

– Där snön får ligga orörd brukar rören klara sig, men under gårdsplaner, vägar och andra skottade ytor, blir det problem.

Under gårdagen var Mats Gustavsson och kollegan Yngve Olofsson på upptiningsuppdrag i Föllinge. Här var det ett gjutjärnsrör till en fastighet som varit igenfruset sedan i fredags. Eftersom gjutjärnsrör går att tina med elektricitet, så kallades Egon Annsäter, som äger Häggsjöviks el och vvs till fastigheten. Han kopplade sina långa elledningar till vattenledningen och satte på 200 ampere i trådarna. Det gör att röret hettas upp och isproppen smälter.

Skulle de frusna ledningarna vara av plast, så kan de tinas med ånga eller varmvatten.

– För cirka 25 år sedan var det också några vintrar med tjäle som gick djupt ner i backen, säger Egon medan han rullar fram sina sladdar. Men om det var lika illa som i år minns jag inte. Nu är tjälen så kraftig så att om man låter de frusna rören vara och hoppas på vårvärmen så kanske ledningarna tinar upp till midsommar!

Egon säger också att det bara är början på problemen vi ser nu. Längre fram kan tjälen gå ännu längre ner i backen och då är det risk att stora vattenledningar fryser sönder, som de gjorde den gångna helgen i Karlstad.

– Det blir sättningar i marken av tjälen som gör att ledningarna bryts av.

En annan risk är att de fritidshus som står tomma stora delar av året har frusna ledningar när ägarna kommer för att fira påsken i sina stugor. I Föllingeområdet är det redan flera hus, både permanentboende och fritidshus som blivit förstörda av vatten den senaste tiden. Vatten som forsat ut i husen när rören frusit sönder.