Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjäder: "Tack vare Jon Olsson är jag på OS"

Som ung grabb filmade Jesper Tjäder sina trick i Gustavsbergsbacken på Frösön och lade ut filmerna på internet.

Freestylestjärnan Jon Olsson såg filmerna och hörde av sig.

– Tack vare Jon Olsson är jag här på OS, säger Tjäder.

Jon Olsson bjöd in den unga östersundskillen till filminspelning i Norge där det skulle filmas friåkning.

Efter den filmen har Jesper Tjäder vuxit sig stor i friåkningsvärlden och det gav honom till slut en plats i OS-truppen.

– Det var fantastiskt roligt att bli uttagen. Men man är väl mest här för att se och lära och jag får ha större mål nästa OS, säger 19-årige Tjäder.

Men att han skulle stå i ett OS i slopestyle kunde han aldrig drömma om för några år sedan.

– Jag tänkte ju aldrig på att tävla när jag var yngre. Det här med skidåkningen var ju bara en lek. Vi gjorde hopp både i Gustavsbergsbacken och i Åre och lekte, säger Tjäder och skrattar.

Någon succé blev det dock inte i torsdagens OS-start där han inte kunde ta sig visare från kvalet.

– Målsättningen var att landa ett åk som jag kunde vara nöjd med. Men tyvärr lyckades jag inte. Men det har varit lärorika dagar och jag har lärt mig många nya trick, sa Tjäder.

Men OS är ingen jättehändelse för Jesper Tjäder.

– När det gäller freeskiing så är det två delar, tävling och filmning. Jag gillar nog filmningen allra bäst. Nu har jag ett nytt filmprojekt på gång. OS är bara en liten del av vår sport och det är roligt att vi får visa upp den, sa Jesper Tjäder.