Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titti tiger som muren om sina hotellgäster

/
  • 22 år i branschen. Det finns inte mycket som upprör, stressar eller förvånar Titti Myrén numera. Men i år får hon faktiskt vara ledig under den stora Yranhelgen eftersom hennes syster fyller år.

Bryan Adams har bott där, liksom Lemmy i Motörhead. I veckan får Lady Gaga kanske ett av de bästa rummen. Fast man kan aldrig riktigt veta. Som receptionschef på Clarion har Titti Myrén sett det mesta, men hon tiger också om det mesta.

Annons

För några år sedan hade Radio Jämtland ett program där de ringde upp folk som ”satt i skiten”. Naturligtvis kunde de inte låta bli att slå Titti Myrén en signal. Just när ett fullastat plan, chartrat för Storsjöyran, nyligen hade landat i hennes reception. Samtalet med en lite lätt stressad, men fokuserad, Titti gick direkt ut i etern.

– Det var någon som ringde och började fråga om den och den artisten hade kommit. Jag trodde att han hade brunnit, ha, ha. Jag har ingen aning om hur jag lät, men det får man bjussa på. Det är ett roligt minne så här i efterhand, säger Titti.

Hela sommaren är hektisk i hotellbranschen, men under Storsjöyran är det extra mycket att göra. Hela hotellet är abonnerat och vill man bo där som ”vanlig” gäst har man tur om man lyckas få ett rum. Eller otur, kanske. Åtminstone om man vill ha sin skönhetssömn.

– Det är knökfullt, det är bara någon enstaka gäst som får plats utöver det. Och då gäller det att vara väldigt tydlig mot den gästen: Det är party och det kommer inte att vara tyst, säger Titti.

Titti har jobbat på hotellet i 22 år och under den tiden har organiseringen, enligt henne, blivit ”väloljad och tysk”. Det sista säger hon med ett leende på läpparna. Bara ordinarie personal jobbar och oftast tycker de också att det är roligt att vara i tjänst.

– Får alla bara ledigt något pass för att gå ut och busa så är det ju bara kul. Stämningen är speciell.

Men vad som i detalj händer på hotellrummen under de blöta festivalnätterna stannar också här, hos Titti Myrén. Hon får inte ens tala om vem som bor där, det är viktigt att alla gäster känner sig trygga. En sak är i alla fall säker: Hon och kollegorna gör allt som står i deras makt för att alla ska vara nöjda och glada. Men så många speciella kravlistor, så kallade riders är det faktiskt inte. Rent generellt kan man säga att de utländska artisterna har fler önskemål än de svenska, som är mer nöjda redan från början. En världskänd, kvinnlig internationell artist tyckte till exempel att det var för mycket möbler i hennes svit och då ryckte personalen naturligtvis ut för att skapa en mer minimalistisk känsla. En annan manlig internationell kändis ville prompt ha en säng i King size-modell och då fick han det.

– Vi har bara grand lit-sängar, men då löste vi det genom att tvinna ihop benen på två sängar. Och i sista sekunden sydde jag ihop två enkellakan. Men sen visade det sig att det inte var så viktigt, trots allt, säger Titti.

I jobbet ingår även att hantera efterhängsna fans. Oftast är det tjejer som kommer och slår sig ner i foajén i hopp om att få en skymt av sin idol.

– När till exempel Markoolio bodde här var det många som kom och ville ge honom presenter och satt och väntade i foajén. Och det kan jag inte hindra dem från att göra, säger Titti.

Det är sällan något riktigt tråkigt händer. De flesta artister sköter sig prickfritt. Inte många lever upp till myten om det hårda, skandalösa rock’n’roll-livet. Men visst finns det några som gärna försöker. Titti minns till exempel ett välkänt band som för några år sedan fick tag på en spritpenna och gick lös på hela rummet, både tapeter och möbler.

– Det var kanske inte så kul, kommenterar Titti, som alltid diplomatiskt.

Förmodligen är det också just den egenskapen som har gjort det lätt för artisteliten att checka in hos henne, under mer än två decennier.

P.s Jag vill veta mer och fler snaskiga detaljer om vad som händer och har hänt under festivalnätterna. Men det spelar ingen roll hur man än lirkar. Titti Myren är tyst som en mussla. ”Vissa är otroligt seriösa och går och lägger sig tidigt. Andra går aldrig och lägger sig”, säger hon kryptiskt.

Okej, då vet vi.

Mer läsning

Annons