Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tittarna svek "Halal-tv"

Annons


Trots den hätska debatten och storbråket med Carl Hamilton svek tittarna "Halal-tv". Första avsnittet av serien lockade bara 295 000 tittare.

-Det var inte så mycket. Vår målsättning är 400 000 tittare, det är realistiskt för den här typen av inriktning och programtid, säger Gunnar Hofverberg, projektledare på SVT.

Redan innan det första avsnittet av "Halal-tv" visats på måndagen fick programmet och de tre programledarna Dalia Azzam Kassem, Cherin Awad och Khadiga El Khabiry utstå hård kritik. Ett försök att islamisera tv, menar de mest extrema motståndarna, medan andra hävdar att det är olämpligt att tre slöjförsedda troende kvinnor får representera alla svenska muslimer.

En konflikt med debattören Carl Hamilton lade ytterligare ved på åsiktsbrasan. När två av programledarna inte ville skaka hand med honom vid inspelningen av "Halal-tv" blev han kränkt. Hamilton godtog inte förklaringen att Cherin Awad och Khadiga El Khabiry i stället hälsar genom att lägga ena handen mot bröstet. "Ta seden dit du kommer", uppmanade han dem ilsket i ett samtal som bandats och lagts ut på SVT Play.

I en debattartikel i Aftonbladet kritiserar han det "smyginspelade" inslaget under rubriken "Är det rasistiskt att vilja skaka hand med en muslim?".

Gunnar Hofverberg tror inte att debatten har fått tittarna att undvika "Halal-tv". Och han tycker definitivt att det var rätt beslut att sända skärmytslingen med Carl Hamilton.

-Det är inte helt enkelt när olika kulturer möts. Att vi ska respektera varandra i det här samhället och varandras olikheter är inte helt enkelt att omfatta i praktiken. Det uttrycker Hamilton väldigt handgripligt. Det blir en blixtbelysning på frågan i den diskussionen, säger han.

Mer läsning

Annons