Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titiyo lägger in en ny växel

Annons


Hon har lämnat den stendöda soulen och sagt hejdå för tillfället till popen. På nya skivan "Hidden" har Titiyo begett sig in i ett drömskt elektrolandskap. Bara ett är beständigt: Titiyos röst.

Det är sju år sedan Titiyo gjorde succé med "Come along". Redan efter ett par år började det ryktas om en uppföljare, men hon kom aldrig riktigt loss. Det blev ett samlingsalbum i stället 2004 - och ännu en lång paus.

-Det kändes ett tag som att jag stod lite vid sidan om branschen och tittade på, säger hon.

Kanske var det förväntningarna som blev för stora. Eller så var det helt enkelt som Titiyo säger: hon saknade en ordentlig idé eller plan för nästa platta. Vändningen kom när hon stegade in i en musikaffär och bad att få köpa den sämsta synt de hade.

-För att kunna starta med en ny skiva var jag tvungen att göra det från en helt opretentiös nivå. Så jag satt hemma med en riktigt dålig, otymplig Casio-synt med vidrigt fula ljud, berättar Titiyo.
Skrev på natten

Mestadels skrev hon musiken på nätterna - vilket också märks på de drömska stämningar som präglar "Hidden". Om hon började sin karriär som soulsångerska och senare tog klivet in i popvärlden är det numera elektro, på gränsen till triphop, som är Titiyos nya genre.

-Under 90-talet när den brittiska triphopen var som tyngst med Massive Attack och Portishead lyssnade jag jättemycket på det. Uppenbarligen ligger det ganska djupt rotat i mig, det monotona och basgångarna - lite vackert flum.

Ett är i alla fall säkert, soulen hade hon inte kunnat gå tillbaka till.

-Jag tycker att världens sämsta säjning är "det var bättre förr". Jag skulle inte stå ut om jag fortfarande höll på att sjunga något slags soulmusik. Jag tycker att soul och r'n'b är så obeskrivligt tråkig i dag.

"Hidden" är den första skiva där Titiyo skrivit och styrt det mesta själv. Men plattan är också full av samarbeten. Hon har fått hjälp av namn som David Nyström, Goran Kajfes, David Österberg, Andreas "Ass" Söderström och Kleerup och sjunger tillsammans med bland andra Theodor Jensen och Moto Boy.

-Det är så jävla kul att göra sådana samarbeten. Man får ha roligt, man slipper ta hela ansvaret och leker lite på ett annat sätt.
Sålde hästen

Vad har hänt under åren som gått? Titiyo skrattar och konstaterar att tja, hon har bland annat hunnit med att uppfinna botemedlet mot cancer och jobbat med Läkare utan gränser. Men skämt å sido har hon både köpt och sålt häst ("jag fick ingenting gjort och kände att jag måste jobba, jag ville jobba") och skaffat körkort.

Härnäst väntar en julshow med bland andra Andreas Johnsson och Jill Johnson. Nästa år hoppas Titiyo kunna ge sig ut på en intim klubbturné i landet.

-Julshower är roligt, men jag brukar kalla det för artistisk ekologi. Jag gör dem för att kunna åka ut och göra små gigs i vår.

Hjulen har börjat snurra igen och Titiyo står inte längre vid sidan av.

-Nu är jag mitt i, säger hon nöjt.

Mer läsning

Annons