Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips för en annorlunda semester

/

Vem bestämmer att dina semesterdagar ska slösas bort på strandslappande, trädgårdspyssel och släktbesök? Det finns ett stort utbud av andra alternativ att utforska, i sällskap med folk du redan känner eller med framtida vänner.

Annons

Att komma bort och fokusera på något helt annat än det vanliga jobbet är ett bra sätt att rensa hjärnan.
kan du lära dig fjällfiske, guldvaskning och andra praktiska färdigheter i naturen. Mineralletning står också på programmet och den som hittar lämpliga stenar kan få lära sig att slipa dem i trakten. Rolf Mikko är 50+ och har jagat och fiskat i hela sitt liv. Nu är det hans levebröd att lära ut sina kunskaper.


- De flesta är från södra Sverige och i 20-60-årsåldern, folk som vill ta det lugnt.


- Varje gång, men kanske inte så mycket .


- Är det en eller två som anmäler sig brukar jag försöka få in dem i en grupp, det är trevligare när man är några fler. Men jag tar helst inte större grupper än åtta personer.


- Nej, inte speciellt. Det längsta man måste är ett par kilometer.
Rolf Mikko rekommenderar speciellt fisket i Lainoälven.
- Det är väldigt fina fiskevatten och man får vara i fred där, säger Rolf Mikko.


Söker du intellektuell s stimulans kanske en språkkurs kan passa? Den som önskar kan toppa med en praktisk aktivitet. Hos Avista kan man kombinera att lära sig lokal matlagning eller vinhantering i Frankrike samtidigt som man fräschar upp kunskaperna i språket. Engelska varvat med dykning erbjuds i Malta och i australiensiska Cairns.

En sommarkurs på folkhögskola kan bli årets upplevelse, nära hemtrakten eller i en helt annan del av landet. På Klarälvens folkhögskola heter en av kurserna Gamla takkonstruktioner. Under sista veckan av juli får deltagarna lära sig teori och praktik för torv- och spåntak. Samma skola har en kurs i GPS och kartprogram för jägare i början av augusti och en skrivarkurs för kvinnor i månadsskiftet juni-juli.

Vill du lära dig om Bohuslän är Nordiska folkhögskolan i Kungälv ett bra val: Upptäck Bohuslän, Evert Taube och Bohuslän och Höst i Bohuslän står på programmet. Nordiska Folkhögskolan. Det var på denna folkhögskola Lars Winnerbäck tillbringade en termin, och visskrivande erbjuder man även i år, seminariet Rim & Reson i början av september välkomnar såväl nybörjare som etablerade textförfattare. Några folkhögskolor har också kurser som riktar sig till familjer.


För såväl familjer, kompisar som singlar kan en ridkurs passa. Finns för alla nivåer och i olika delar av landet. Det finns ridläger med häst som ingår och kurser där man tar med sin egen häst. I trakten av Gnesta kan mor och dotter ta en helgkurs tillsammans i september. Ett alternativ till att rida är en tur med häst och vagn, som erbjuds bland annat i Tiveden.

Den som fyllt 18 och har ett par veckor över kan göra en insats som volontär på ett internationellt läger. Organisationen IAL har en hemsida med lägersökmotor och berättelser skrivna av svenskar som deltagit i volontärläger. Företaget Volontärresor hjälper också människor att komma ut i projekt världen över. Bland deras korta resor, 2-4 veckor finns erbjudanden i Afrika, Asien och Latinamerika.

Var hämtar du vad du behöver, på andra sidan havet eller norr om polcirkeln?

Annica Brenander Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons