Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio skrytsamma år med Markoolio

Annons


Efter tio år i branschen har Marko Lehtosalo blivit "gammal och tunnhårig". Men hans alter ego Markoolio är evigt ung. På sin nya platta kräver han att förorten Orminge hedrar honom med en egen staty.

-Blygsamhet? Nej, den har jag tappat helt. Men det lär knappast bli någon staty i Orminge, jag får nog gjuta en egen på parkeringen i stället, säger Markoolio.

Det är tio år sedan Marko Lehtosalo, alias Markoolio, slog igenom med låten "Sommar och sol". Nu är han tillbaka med sitt sjätte studioalbum med den blygsamma titeln "Jag är konst". På den ännu skrytigare singeln "The Markoolio anthem" kräver Guds gåva från himmelen bland annat en egen staty och ett Nobelpris.

-Min grej har varit att gör man någonting ska man göra det överdrivet, det finns inget mellanläge. Antingen gör man ingenting, eller så löper man linan fullt ut, säger han.
Äter alger

En av hans plattor heter "Tjock och lycklig" och Markoolio har mer än gärna skämtat om sin rondör under årens lopp. Men för tillfället är han smalare och mer vältränad än någonsin. Kärleksrelationen med personliga tränaren Jessica Westergård har satt sina spår.

-Jag börjar ju bli lite till åren, så jag tyckte det var dags att försöka bli nyttigare. Nu blandar jag i japanska alger i morotsjuice för att rensa kroppen från tungmetaller och käkar baljväxter, nötter, frukt. Men i dag tänker jag fuska, säger han med sikte på caféets ostsmörgåsar.
Sex och kröken

Sådär är det ganska ofta med Markoolio. Han har bestämt sig för att bli nyttig, men kan inte låta bli att smyga till sig en cigg eller chocka kroppen med kolhydrater. Han är väl medveten om att hans publik mestadels består av barn, men anspelar ändå på sex och kröken i sina låtar. Fast nu tänker han, till skillnad från tidigare, inte låtsas att han riktar sig till en vuxnare målgrupp.

-Den här gången orkar jag inte ens babbla om det. Den här plattan är till folk i alla åldrar. Tidigare kanske jag har velat ha ryggen fri, för att kunna ha festtema på låtarna.
Uthängd i kvällspressen

Han har hunnit med både toppar och dalar under sin karriär. Att spela Karlsson på taket och fylla Globen var två höjdare, att bli uthängd i kvällspressen som fylle-Markoolio från "Fångarna på fortet", var ett lågvattenmärke. Och när singeln "Drömmen om Finland" bara såldes i 5 000 exemplar trodde han att karriären var slut.

Men det var tio år sedan. Nu ser Markoolio med tillförsikt fram emot fler år i artistbranschen. Han utesluter inte medverkan i Melodifestivalen ("egentligen borde jag ställt upp med 'Värsta schlagern' med facit i hand") och en framtid i tv.

-Om tio år kanske jag är programledare för "Allsång på Skansen". Jag sjunger i alla fall bättre än Anders Lundin, säger han.

Mer läsning

Annons