Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio nya jobb i Strömsund

Upp till tio nya jobb skapas i Strömsund i och med att kommunen blir mottagare av 12 ensamkommande flyktingbarn i höst. Och det kan bli nästan lika många till i Backe efter årsskiftet.

– Det är bra, jag ser det som statliga jobb vilket till stor del försvunnit från kommunen när Skatteverket och Försäkringskassan har dragit ned på sin verksamhet här, säger flyktingsamordnaren Anders Fabricius.

Ansökningarna har strömmat in till framtids- och utvecklingsförvaltningen den senaste tiden och rekryteringsprocessen har precis kommit igång.

– Vi har tagit emot 170 ansökningar och väldigt många är bra. Det var en farhåga hos politikerna att vi inte skulle hitta tillräckligt bra kompetens, säger han.

Men det ser nu inte ut att vara ett problem. Ungefär en tredjedel av de sökande kommer dessutom utifrån kommunen.

– Vi håller på för fullt att gå igenom ansökningarna nu och har redan bokat de första intervjuerna.

Personalgruppen som kommer att bestå av cirka sju–tio personer, beroende på tjänstgöringsgrad beräknas starta i början av augusti för att forma verksamheten innan de första sex ensamkommande barnen anländer i början av september. De återstående sex barnen kommer i oktober.

Barnen, som är i åldrarna 15–18 år, består både av de som fått uppehållstillstånd och de som väntar på besked, men alla kommer gå i skolan och delta i samhället precis som andra barn i deras ålder. Boendet och den personal som jobbar där ersätter den hemmiljö som andra barn här.

– I och med att de inte har några vårdnadshavare så får personalen träda in och se till så att barnen är hela, rena, mätta och gör sina läxor. I övrigt har alla barn en gode man, säger Anders.

Boendet kommer ske i ett av husen vid det gamla äldreboendet på Lagmansgatan, granne med Familjecentralen.

– Det är kommunens lokaler och de står i dag tomma. De passar bra eftersom de redan är anpassade för boende och det behövs eventuellt bara göras några mindre anpassningar.

Rektionerna på att kommunen ställer upp som mottagare av ensamkommande flyktingbarn har varit positiv och de styrande politikerna har varit eniga genom beslutsprocessen. Det enda man har diskuterat kring är var placeringen ska ske, där Rättvis demokrati förespråkat Backe.

Nu ser det ut som att ett hem kommer ställas i ordning även där. Politikerna har varit ense om att ta emot ytterligare åtta barn i åldrarna 12–15 år, med start efter årsskiftet och det planerar man att ha i Backe. Ett slutligt beslut ska tas i fullmäktige i juni.

– Det innebär ungefär åtta arbetstillfällen till, säger Anders Fabricius.