Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio järvar aktuella för skyddsjakt i renområden

Två samebyar har ansökt om skyddsjakt på sammanlagt tio järvar som de anser orsakar skada på rennäringen.

På länsstyrelsen pågår arbetet med att skaffa sig tillräckligt med underlag.

– Vi försöker att ta ett beslut så fort som möjligt. Om jakt ska genomföras bör det göras före mitten på januari. Därefter finns risk för att honorna har ungar, säger Johan Nyqvist, handläggare på länsstyrelsen.

Ansökningarna från Tossåsens och Mittådalens samebyar är av förebyggande karaktär och kopplas inte till skada som hänt just nu.

Avgörande för beslut om skyddsjakt blir om det uppstått allvarlig skada eller inte.

I de här sammanhangen handlar det ofta om att koncentrationer av järv gör stor skada i känsliga områden.

Från samebyarnas sida anser man att koncentrationen av järv är för stor i kalvningslandet i förhållande till andra delar av fjällkedjan.

– Samebyarna anser att dom lider allvarlig skada av det här på vårkanten och försommaren, säger Johan Nyqvist.

Tidigare beslut har gått ut på att minska koncentrationen av järv i de mest utsatta områdena.

Enligt Johan Nyqvist bedömde länsstyrelsen då att spridningen av järv var positiv i skogslandet vilket öppnade för skyddsjakt. Hur det blir nu är inte klart och läget ska analyseras närmare.

Vid möte med Tossåsens sameby har länsstyrelsen fått information om att slaktuttaget inte ligger i nivå med jämförbara samebyar, vilket samebyn kopplar till en problemtik med järv och varg i form av skador och högre kringkostnader.