Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio frågor om vården

Vi ser en tydlig utveckling av ett starkt utökat antal i gruppen äldre som behöver alltmer vård och inte minst multivård, vi ser att forskning och teknisk utveckling skapar möjligheter att bota/hantera/åtgärda alltfler åkommor, människors krav på snabba åtgärder ökar samtidigt som vi ser en krympande ekonomi för att få ihop sjukvårdens ekonomi. Från årsskiftet kommer Jämtlands Läns Landsting att övergå i Regionförbundet för Jämtland Härjedalen och lämnar därvid över utmaningen att vända underskott på 100 miljoner från 2013 och 140 miljoner enligt prognos för 2014 till överskott under mycket kort tid. Till detta bör även noteras de höga sjuktalen i Regionen och en tidvis infekterad debatt offentlig-privat sjukvård.

Mot den bakgrunden ser vi det som viktigt att ställa ett antal relevanta frågor till länets politiker:

1. Hur ska det nya Regionförbundet kunna ge den nystart som hälso- och sjukvården behöver?

2. Vad krävs för att vända det stora underskotten till ett nollresultat alt. plusresultat? Inom vilket tidsram kan skutan vändas till ett nollresultat?

3. Vi har rent vatten, vi har frisk luft, vi är stolta över vår natur och en fritidsmiljö som lockar många hit – men trots det har vi de högsta sjuktalen i landet och även en personal inom landstinget som är sjukast i Sverige. Vad görs för att vända detta?

4. Vad/hur vill Ditt parti bidra med till att så långt som möjligt nå politisk enighet för att ge landstingsdirektör Björn Eriksson fullt stöd i landstingets gigantiska utmaning

5. I nationella mätningar finns Jämtlands Läns landsting ofta generande långt ner på listan gällande tillgänglighet, väntetider, ekonomi, nyttjandet av kömiljarden mm. Vilka åtgärder vill Ditt parti vidta för att vända trenden?

6. Hur kan samverkan med kommunerna utvecklas för att skapa större trygghet för de mest sjuka äldre?

7. Vilka mått och steg ser Ditt parti som viktiga för att förbättra relation-dialog-samverkan mellan det offentliga och den privata utförarsektorn för en bättre och mer tillgänglig sjukvård i länet?

8. Vinster i vården är ett hett ämne i dag. Idag finns ca 130.000 anställda i privat vård. Hur skulle ditt parti vilja formulera en regel så orden vinst i vården blir seriösa, relevanta så vi även fortsättningsvis kan ha en privat utförarsektor?

9. Hur vill ditt parti skapa en kultur inom landstinget som innebär optimism, framtidstro, goda arbetsförhållanden som gör att personalen är stolt, orkar jobba vidare och stannar kvar?

10. Vad skiljer just Ditt parti från andra partier avseende sjukvården i länet?

Börje Olsson och Bertil Olofsson, Framtid för Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel