Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingsrätten lockade flera nyfikna besökare

Domstolarna i Sverige vill bli mer tillgängliga. I Östersund tog många chansen när Tingsrätten öppnade dörrarna.

– Man vet så lite om hur det fungerar, säger Britt Edvardsson, besökare.

För första gången arrangerade Sveriges domstolar "Öppen domstol". Syftet var att öka öppenheten och kunskapen om verksamheten. Britt Edvardsson från Odensala besökte för första gången Östersunds tingsrätt tillsammans med sin dotter.

– Jag är nyfiken på hur det fungerar. Man vet inte så mycket om gången. Man ser mest amerikanska tv-serier, och det är ju inte så det fungerar i Sverige, säger Britt Edvardsson.

Besökarna till Östersunds tingsrätt kunde vara med om när personalen spelade upp påhittade rättegångsscener. Det fanns också möjlighet att ställa frågor till tingsrättens personal och komma med egna synpunkter på rättegångsspelen.

Bröderna Gustav Eriksson och Mårten Eriksson från Solberg utanför Brunflo fanns med i publiken under en påhittad misshandelsrättegång. Förhandlingen slutade med att mannen som var misstänkt för misshandel frikändes.

– Det var intressant. Det man tänkte på var hur viktigt det är att Som tas upp i rättegång går att styrka i bevis. De som dömer kan bara gå på vad som sägs i rättssalen, säger Gustav Eriksson.

I stort sett alla rättegångar i Sverige är offentliga. Det är också offentligt att ta del av nästan alla åtal och domar. Den kunskapen är det många som inte har.

– Vi har fått frågan från många i dag om man kan komma till en rättegång oanmäld. Många vet inte att det är offentligt. Det är en del i demokratiprocessen att man ska veta hur det fungerar här, säger Lars-Göran Bennmarker, rådman hos Mark- och miljödomstolen.

Sveriges domstolar har också arbetat med att avdramatisera mötet mellan allmänheten och domstolsväsendet.

– Det är en väldigt stor anspänning att komma till en rättegång, både som misstänkt, vittne och målsägande. Tanke är att vi ska avdramatisera det och möta folk på ett naturligt sätt, säger Lars-Göran Bennmarker.

Sveriges domstolar har arbetat med bemötandefrågor i snart ett år.

– Det diskuteras mycket hur domstolar dömer. Den debatten är väldigt viktig, säger Lars-Göran Bennmarker.