Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingsrätten i Östersund: Torpeden skyldig till mordförsöket på imamen i Strömsund

Den misstänkte torpeden är skyldig till mordförsöket på imamen Obid Nazarov i Strömsund 2012. Den bedömningen gör Östersunds tingsrätt i det mycket uppmärksammade brottsmålet och dömer honom till 18 års fängelse.

Nu på morgonen föll domen i det väldigt uppmärksammade brottsmålet i Östersunds tingsrätt där en 37-årig man misstänkts ha skjutit imamen och regimkritikern Obid Nazarov i Strömsund 2012.

Läs mer: Lagmannen om varför det blir maxstraff för imamdådet

Rättegången har varit unik då det är första gången en åklagare pekat ut et annat land att ligga bakom ett politiskt våldsdåd i Sverige.

Läs mer: Spåren från mordförsöket mot imamen leder mot diktatorn i Uzbekistan

Läs mer: Utpekad torped försvarar sitt land

Åklagaren yrkade på lagens strängaste straff, livstids fängelse.

– Det tycker jag är rimligt när man åker hit på uppdrag av en annan stat för att utföra en ren avrättning, motiverade chefsåklagare Krister Petersson sin begäran för TT.

Straffet som tingsrätten ger är 18 års fängelse, hade imamen dött hade straffet blivit livstids fängelse, skriver tingsrätten.

Torpeden ska betala 313 464 kronor i skadestånd till imamen. Mannen ska också utvisas ur Sverige.

En rad bevis kopplar mannen till Strömsund den aktuella dagen då mordförsöket skedde. 37-åringen har fastnat på diverse övervakningskameror i landet och i Jämtland. Han har spårats i digital bokföring såsom kvitton från diverse inköp men även via mobilsamtal som gjorts i olika geografiska områden.

Detta visar hur han rört sig från Stockholm, dit han kom med färja vidare till Östersund, till Strömsund och sedan tillbaka till Östersund och vidare till Malmö.

37-åringen har hävdat att han var i Östersund och Strömsund och letade reda på imamen, detta för att hjälpa en bekant i Ryssland att driva in en pengaskuld. Han skulle också överlämna en väska med en present till några bekantas dotter.

Teknisk bevisning pekar på att den väska som fanns slängd invid brottsplatsen där imamen sköts hade dna-spår från 37-åringen på axelremmen. I väskan fanns en rysk revolver med ljuddämpare, revolvern hade liknande kaliber som använts vid skottet mot imamen. I väskan fanns också en tandpetare med dna-spår från 37-åringen.

Även däckspår fanns i närheten av platsen, samma typ av däckspår som den bil som 37-åringen hade hyrt vid tillfället. En och samma typ av fotspår återfanns vid brottsplatsen, vid väskan och vid bilspåren.

Vittnen har också sett 37-åringen i anslutning till platsen den aktuella dagen.

Läs mer: Gitte var först på plats och gav första hjälpen – här berättar hon om minuterna efter skottdramat

Torpedens advokat däremot menar att tingsrätten varit väldigt hård i sin bedömning.

– Vi hade hoppats på en frikännande dom, säger 37-åringens advokat Jorge Concha efter en genomgång av domen med sin klient.

– Tingsrätten har gjort en för sträng bevisvärdering, säger Concha.

Rätten har inte tagit hänsyn till mannens berättelse och den tekniska bevisningen eller vittnena knyter inte mannen till just attentatsplatsen, anser advokaten. Det vapen som påträffats kan inte knytas till attentatet eller till hans klient, tycker Concha.

– Det är en stor brist, säger han, och räknar med att överklaga inom kort.

Tingsrätten konstaterar att 37-åringens beskrivning av vad han hade för uppdrag eller mål med besöken i Sverige och Jämtland inte är särkilt trovärdiga. Bland annat förklaringen att åka till Strömsund för att lämna en ryggsäck med en present i, när personen som ska få presenten bor i Skåne, är inte trovärdig anser de.

De noterar också att han sov i bilen i Strömsund mellan den 20 och den 22 februari, när han alla andra nätter i Sverige valde att sova på hotell eller vandrarhem. Skottet mot imamen skedde den 22 februari.

Sammanfattningsvis är det ingen som sett 37-åringen skjuta imamen vid lunchtid den där dagen, men den tekniska bevisningen knyter honom starkt till platsen och väskan med revolvern, enligt tingsrätten.

Läs även

Ledare: Har mordet i Istanbul med imammålet att göra?

Ledare: Imamfallet: Vad har John Kerrys statsbesök med en rättegång i Östersund att göra?