Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tinas trädgårdsprojekt på äldreboende hotat

Det omtyckta Trädgårdsprojektet på Solbackas äldreboende är hotat.

Förenade Care, som står för driften av boendet, har sagt nej till att frigöra personal för verksamheten.

– Helt bedrövligt, säger Tina Stafrén, eldsjäl bakom projektet.

Annons

LT skrev förra sommaren om det nystartade trädgårdsprojektet i Föllinge.

Det ideella arbetet drogs igång av Tina Stafrén och möttes av en stor glädje bland de boende. Under sommaren 2009 skapades odlingar i små format, i direkt anslutning till tre olika avdelningar. Blommorna valdes med syfte att stimulera olika sinnen.

Där fanns bland annat Rosenskära, Smultron, Petunia, Gräslök, Blomstertobak och Luktärt. De boende har varit högst delaktiga i odlingen och det har förts livliga diskussioner om vad som skulle planteras.

Sju odlingsträffar hölls under fjolåret.

– Det har varit fantastiskt roligt. Blommorna är så vackra, säger Katarina Edwall när LT besöker gårdagens och sommarens första odlingsträff.

Tina Stafrén har hela tiden tagit för givet att Förenade Care skulle stå för en repris på fjolårets projekt.

Kostnaden beräknades gå på strax under 25 000 kronor. Förenade Care sade nej och istället klev Krokomsbostäder in och stöttade upp projektet.

Nu är projektet återigen hotat; Förenade Care säger sig inte ha ekonomi att frigöra personal till projektet.

– Det finns inga pengar, säger Veronica Lundgren, vikarierande verksamhetschef.

Förenade Care litar istället till att den ordinarie personalstyrkan skall klara av att driva träffarna.

– Av erfarenhet så vet vi att vi har tillräckligt att göra ändå. Om vi hade tid så skulle det vara väldigt roligt; dom längtar ju till dom här träffarna hela våren, säger Eva-Lena Åslund i personalen.

Tina Stafrén har skrivit en uttömlig rapport om projektet, för att visa på vilken positiv verkan det har haft på boendet. Den har Förenade Care tagit del av.

– Tina ringde mig för två veckor sedan och kom med en förfrågan om det här projektet. Det är lite sent, tycker Veronica Lundgren.

Tina Stafrén ställer sig frågande till det svaret.

– Då kan man ju undra hur Förenade Care driver sin verksamhet, om dom sitter och väntar på förfrågningar. Dom boende efterfrågade ju dom här träffarna redan i vintras, menar Tina Stafrén.